Megvolt az MNB utolsó figyelmeztetése a kamatemelés előtt, vélik londoni elemzők

Vágólapra másolva!
A három évvel ezelőtti háromszázalékoshoz hasonló kamatemelésre nem számítanak ugyan londoni közgazdaszok, de szerintük, ha sikertelen marad a piaci hangulat befolyásolása, november 29-én biztosan emeli az alapkamatot a jegybank.
Vágólapra másolva!

A magyar jegybank a héten végrehajtott szóbeli figyelmeztetése valószínűleg az "utolsó kísérlet volt" a piaci hangulat befolyásolására. Amennyiben ez sikertelen marad, akkor a november 29-ei rendes kamatdöntő ülésen a Magyar Nemzeti Bank jó eséllyel kamatemelésre szánja el magát - vélekedtek csütörtöki helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Az HSBC bankcsoport közgazdászai a várható magyar kamatpolitikáról befektetőknek összeállított előrejelzésükben felidézték a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa által a héten kiadott közleményt, amely szerint ha az európai piaci kockázatkerülés tovább erősödik, szükségessé válhat a monetáris kondíciók fokozatos szigorítása.

A ház londoni szakértői hozzátették ugyanakkor, hogy nem várnak "2008-as stílusú" - vagyis a 2008. októberi, 3 százalékpontos emeléshez hasonló mértékű - szigorítást, a negyed százalékpontos emelést viszont túl kevésnek tartanák "a jelenlegi környezetben".