A veszélyzónában maradtak a magyar államkötvények hozamai

MNB, Magyar Nemzeti Bank, állampapír hozam, bankjegy, pénz, Állami Pénzverde
Vágólapra másolva!
A tervezett 38 milliárd helyett 46 milliárd forintnyi állampapírt adott el az állam, viszont jóval drágábban jutott kölcsönhöz, mint két héttel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

Sikeres lett a csütörtöki állampapír-aukció. Az Államadósság Kezelő Központ összesen 38 milliárd forintnyi három-, öt- és tízéves állampapírt hirdetett meg eladásra, a befektetők háromszor-négyszer ennyi államkötvény megvételére vonatkozóan nyújtottak be ajánlatot, az ÁKK összesen 46 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatot.

Az átlaghozamok 8,4-8,8 százalék között alakultak Ez a két héttel ezelőtti kibocsátáskori hozamoknál érdemben nagyobbak, azokat 0,6-0,8 százalékponttal haladják meg, ennyivel drágábban tudta magát finanszírozni az állam most, mint két hete. A szerdai másodpiaci hozamokat nézve azonban nem beszélhetünk ugrásról. (A 8 százalék körüli hozamok hosszú távon már fenntarthatatlanná teszik a magyar államadósságot, elemzők az [origo]-nak készített számításai szerint.)

Az állami kötvényaukciók az elmúlt pár hétben általában eredménytelenül értek véget, vagy a meghirdetettnél kevesebb papírt akartak megvenni a befektetők, vagy nagyon magas hozamért cserébe adtak volna kölcsönt az államnak. Az ÁKK az esetek nagyobb részében nem tudott értékesíteni magyar államkötvényt. Ezen a héten kedden azonban sikerült a tervezett mennyiséget eladni, igaz, a hozamemelkedést, vagyis a finanszírozás drágulását nem tudta elkerülni az állam.

A magyar állampapírpiac akadozása és a forint gyengülése miatt egyre erősebb az a vélekedés befektetői, elemzői körökben, hogy ha a helyzet pár hónapon belül nem javul, akkor komoly bajba kerülhet Magyarország, ezért hasznos lenne, ha a kormány és az IMF közötti fagyos viszony véget érne és egy készenléti hitelkeretet kérnénk a Valutaalaptól.