Kész, de még titkos a bankok devizahiteles-csomagja

Vágólapra másolva!
A kormánynak még el kell fogadnia a Bankszövetség által kidolgozott, a devizahiteleseknek szánt újabb konstrukciót, így az egyelőre nem nyilvános. A Magyar Nemzet szerint az árfolyamrögzítést módosítják.
Vágólapra másolva!

A Magyar Bankszövetség csütörtökön elküldte a devizahitelesek megsegítését célzó javaslatát Orbán Viktor miniszterelnöknek és Matolcsy György gazdasági miniszternek - közölte a szervezet péntek reggel.

"A javaslatcsomag pillérei egyaránt figyelembe veszik a pénzügyi stabilitás és a társadalmi felelősségvállalás szempontjait, a terhek ésszerű és méltányos megosztásának elvét; a bankszektor részéről jelentős tehervállalást kínálnak. A javasolt intézkedések egyes elemei szorosan összefüggnek, a lakossági devizaadósok széles körére kiterjednek, így a Bankszövetség a javaslatcsomag elemeit csak együttesen tekinti kezelhetőnek" - áll a közleményben, mely szerint a szervezet mindaddig nem ad tájékoztatást a javaslatcsomag részleteiről, amíg a kormányzat részéről nincs visszajelzés arról, hogy a javaslatokat elfogadja.

A Magyar Nemzet pénteken azt írta, hogy akár már a hét végén megszülethet az az új adósmentő csomag, mely a korábban bevezetett árfolyamrögzítés módosított változata lenne. Az újság információi szerint az adósok 2014 végégig a frank esetében 180, az eurónál 250, a jennél pedig 2 forinton rögzíthetnék a törlesztési árfolyamot, de 2015-től a fix árfolyam miatt felhalmozódott tartozásnak csak egy részét kellene visszafizetniük, bizonyos részét a bank állná. (A kormány által augusztusban indított árfolyamrögzítés iránt nagyon kevés devizahiteles érdeklődött, erről ebben a cikkünkben, az árfolyamrögzítésről és a végtörlesztésről pedig itt és itt olvashat részletesen.