Matolcsy: Pénzügyi hálót kötünk a nemzetközi szervezetekkel

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarországon az a tét, hogy meg tudjuk-e őrizni a nulla százalék feletti bővülési ütemet, ha pedig az eurózóna válságban van, meg kell védeni a növekedési esélyeket. Matolcsy biztonsági tartalékként tekint az IMF-től várható segítségre.
Vágólapra másolva!

Magyarország új növekedési terve rendkívül hangsúlyosan épít az újraiparosításra - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szombaton Budapesten, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola konferenciáján.

Előadásában a miniszter közölte, ezért született meg a gazdaság fejlesztését célzó Új Széchenyi-terv és a Wekerle Sándor-terv, valamint az erdélyi magyarság megerősödését célzó Mikó Imre-terv, ezek integrációjával pedig létrejön a magyar növekedési terv, amelyről e hónap végén tárgyal a kormány.

Pénzügyi hálót kap Magyarország

Matolcsy szerint Magyarországnak növekedési fordulatra van szüksége. "Ez az igazi gyengeségünk" - fogalmazott és hozzátette, a válság hatására mindenhol veszélybe került a gazdasági növekedés; Magyarországon az a tét, hogy meg tudjuk-e őrizni a nulla százalék feletti bővülési ütemet. Matolcsy közölte, ha az euróövezet és a világ pénzügyi válságban van, akkor nekünk kell megvédenünk a növekedési esélyeinket.

A miniszter azt mondta, Magyarország sikere a pénzügyi finanszírozás felől van veszélyben; "az állam finanszírozását úgy tudjuk biztonságba helyezni, ha továbbra is a piacon maradunk (...), csökkentjük az államadósságot, de még egy pénzügyi hálót kötünk a nemzetközi szervezetekkel". Matolcsy György elmondta, ennek az utolsó láncszeme az a megállapodás, amelyet a kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval köthet meg a jövő év elején, az egyezség nem éri kiszolgáltatott helyzetben az országot. Hozzátette, hogy ez csak egy keret, amely biztonsági tartalékként lebeg. Hozzáfűzte, hogy akkor kell lehívni, ha nagyon leromlana a gazdaság helyzete az euróövezetben. (A magyar kormány csütörtökön közölte, hogy új típusú megállapodást szeretne a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Erről itt és itt olvashat részletesen.)

A termelés a kulcs

A miniszter a gazdasági növekedés másik fontos elemének a vállalati finanszírozás fenntartását nevezte. Közölte, az elmúlt másfél évben mintegy 2 ezer milliárd forintnyi likviditás és hitelkapacitás tűnt el a bankrendszerből. Hozzátette, hogy a kormány szándékai szerint mintegy 1500 milliárd forintnyi uniós forrást használhat fel Magyarország 2012-ben, ehhez azonban sok esetben hiányzik a tőkeforrás, így a kormány együttműködési formákat dolgoz ki a bankokkal, amelyek a hitelszűke feloldását célozzá. A mininszter szerint azok az országok voltak képesek átvészelni a válságot, amelyek termeltek. Matolcsy közölte, hogy Magyarországnak is termelnie kell, fejlesztenie az ipart, a bányászatot a mezőgazdaságot és az építőipart; ezen kívül a turizmus is hozzájárulhat a növekedéshez. Közölte, Magyarország minderre alkalmas.

Matolcsy György azt is elmondta, hogy a Kárpát-medence történelmi hagyományait, kultúráját tekintve természetes egységet alkot. Hozzátette, hogy a 21. század a Kárpát-medence egésze számára akkor lehet sikeres, ha valamennyi, különböző színét és képességét mutató része integráltan működik - fogalmazott a miniszter. Azt gondolom, hogy (a siker) elindult. Ma még nem sokan látják (...). Kicsit olyan, mint egy jéghegy, alul nagyon nagy, de felül nem sok látszik" - fopgalmazott és hozzáfűzte, hogy elindult egy politikai és egy kormányzati megújulás, az állam teljes átalakítása; az első csatát, az egyensúly csatáját már megnyertük, s most áttérünk a gazdasági növekedésre.