A bankadó és a végtörlesztés lehet az IMF-segítség ára elemzők szerint

Újabb IMF megállapodás, tárgyalások, Fidesz, Orbán-kormány, Matolcsy György
Vágólapra másolva!
"Komolyabb politikai árat" nem kell majd fizetnie a magyar kormánynak az IMF-segítségért cserébe londoni elemzők jóslata szerint. A segítség ára lehet ugyanakkor a bankokra kivetett adó mérséklése, és a végtörlesztésből a bankokra háruló veszteség terhének szélesebb körű megosztása.
Vágólapra másolva!

A bankok adóterhének csökkentését és a végtörlesztési terhek szélesebb körű megosztását kérheti a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a magyar kormánnyal folytatott tárgyalásokon - jósolták hétfői kommentárjukban londoni felzárkózó piaci elemzők, emelve a magyar devizaadósság súlyozási ajánlását.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege - amely a hétvégén már összeállított egy értékelést az új típusú megállapodást célzó magyar kezdeményezésről és az IMF várható hozzáállásáról - hétfői újabb, ezúttal átfogó elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy a magyar kormány eddig is jelentős lépéseket tett a jövő évi államháztartási hiánycél teljesítése végett, és a tartós állami kiadáscsökkentést célzó Széll Kálmán-terv nagy részét már életbe léptette.

Ennek alapján az elemzők szerint Magyarországnak várhatóan nem lesz sok további teendője a jövő évi költségvetési konszolidáció terén. A JP Morgan londoni elemzői szerint emiatt valószínűtlen, hogy egy IMF-programért "komolyabb politikai árat" kellene fizetni. A cég citybeli szakértői ugyanakkor azt jósolják, hogy az IMF a pénzügyi szektor adóterhelésének csökkentésére, valamint a végtörlesztésből eredő veszteségek terheinek szélesebb megosztására kéri majd a kormányt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön délután, váratlanul jelentette be, hogy tárgyalásokat kezdeményez az IMF Magyarországon tartózkodó képviselőivel "egy új típusú együttműködésről". Matolcsy György tárcavezető ezt a kormányzati szándékot pénteken délelőtt közölte az IMF és az EU küldöttségével is. A kormány "elővigyázatossági jellegű" megállapodásra készül, vagyis feltehetően nem egy hitelkeretről van szó. A témával kapcsolatos összes hírünket megtalálja ezen az oldalon.