A magas forintkamatokat okolják a devizapokolért a bankárok

Vágólapra másolva!
Számos monetáris és gazdaságpolitikai ok játszott közre a folyamatban, de főleg a 2002-2010 közötti magas forintkamatok idézték elő a lakosság nagyarányú deviza-eladósodását - mondták el az esetleges kormányzati felelősséget vizsgáló parlamenti albizottság keddi ülésén a bankszövetség mostani és korábbi elnökei.
Vágólapra másolva!

Az albizottság kedden hallgatta meg Patai Mihály mostani, illetve Erdei Tamás és Felcsuti Péter korábbi bankszövetségi elnököket.

Mindhárom elnök azon a véleményen volt, hogy a folyamat elején egyáltalán nem látszott kockázatosnak a lakosság devizában történő eladósodása, mivel egészen az elmúlt évtized közepéig az volt a vélemény, hogy Magyarország belátható időn belül bevezeti az eurót.

Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója - aki a vizsgált időszakban a leghosszabb ideig volt a Bankszövetség elnöke - szerint volt olyan időszak, amikor 15-16 százalék volt forinthitelek kamata, így igen népszerűek lettek az ügyfelek körében a devizaalapú kölcsönök. Kiemelte: ő úgy látja, hogy aki akkoriban devizában vett fel lakáskölcsönt, az évek során komoly nyereségre tett szert a kamatkülönbözetek révén.