Már nem csak a forintbefektetések után jár adókedvezmény

Vágólapra másolva!
A parlament hétfői döntésével megváltoztatta a tartós befektetési számlákra vonatkozó eddigi szabályozást, így a személyi jövedelemadó-kedvezmény jövőre már nem csak a forintban nyilvántartott befektetésekre vonatkozik.
Vágólapra másolva!

Az adótörvényekhez zárószavazás előtt az alkotmányügyi bizottság által benyújtott, azóta elfogadott módosító javaslat törli a személyi jövedelemadózásról szóló törvényből azt a részt, amely szerint a tartós befektetési számlán kizárólag forintban nyilvántartott befektetési eszközöket lehet tartani. (A jövő évi adózási szabályokról itt olvashat részletesen.)

A módosítás értelmében a tbsz-konstrukciókban a jövőben devizás megtakarítások is lehetnek. A módosító indítvány indoklása szerint a változtatásra "a jelenlegi értékpapír-kibocsátási gyakorlattal való összhang megteremtése" miatt van szükség.

Adókedvezmény jár érte

A lakossági megtakarításokat ösztönző tartós befektetési számlák 2010-től érhetőek el a pénzügyi szolgáltatóknál. A konstrukció lényege, hogy a számla nyitásától az adott év végéig tartó intervallumban - az úgynevezett felhalmozási időszakban - lehet a számlára befizetni, azaz 2011 számít a tbsz indulása óta a második felhalmozási időszaknak. A nyitáskor legalább 25 ezer forintot kell befizetni.

A következő öt év a megtakarítási időszak, amely végével a számla megszűnik, és kamatadó- és árfolyamnyereségadó-mentesen lehet kivenni a felhalmozott pénzt. A köztes időszakban a harmadik év leteltével már jár adókedvezmény, ekkor a 16 százalékos adó helyett 10 százalékkal adózik az elért hozam.

A tartós befektetési számla előnye az adókedvezmény, illetve az adómentesség, ha menet közben mégis a számla felbontása mellett dönt valaki, akkor is csak a hagyományos számlára jellemző adózás vonatkozik rá, vagyis adózási szempontból hátrány nem éri a megtakarítót. Akik egy-egy összeget hosszabb távra félretennének, hatévenként új számlát nyithatnak (az első számla lezárása az új számla felhalmozási évére esik). A felhalmozási időszakokban elért hozamra azonban ugyanúgy érvényes az adókedvezmény, vagyis a számlák újranyitása nem befolyásolja az adózást.

Egy hátrányt orvosoltak

A mostani módosító indítány elfogadásig az volt a konstrukció hátránya, hogy tbsz-t csak forintalapú megtakarításokkal lehet kötni, vagyis az, aki devizában vezetett befektetést vagy betétet szeretne vásárolni, arra nem volt alkalmazható az adókedvezmény. A tbsz másik hátránya (és ez a mostani módosítással sem szűnt meg), hogy folyamatos megtakarításra nehézkesen alkalmas, mivel a felhalmozási időszak leteltével több pénz nem utalható rá, ilyenkor új számlát kell nyitni. Vagyis, ha valaki a havi jövedelméből szeretne több éven át megtakarítani, annak nem a tbsz az ideális megoldás.