Kósa Lajos nem érti a Bankszövetséget

Vágólapra másolva!
Kósa Lajos nem érti a Bankszövetség álláspontját, mely szerint a GVH bankokat érintő kartellvizsgálata nehezíti a devizahitelesekről formálódó megállapodást. A Fidesz alelnöke a TV2 reggeli műsorában azt mondta, hogy ha a bankok nem kartelleztek, akkor az ki fog derülni.
Vágólapra másolva!

Kósa Lajos nem érti a Bankszövetség azon álláspontját, amely szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hét pénzintézetnél frissen indított vizsgálata nehezíti a devizahitelesekről formálódó megállapodást. A Fidesz alelnöke erről csütörtök reggel, a TV2 Mokka című műsorában beszélt.

"Nem értem az összefüggést (...) a Bankszövetség részéről, ha nem kartelleztek, akkor ki fog derülni"; a vizsgálat indítása nem egyenlő azzal, hogy azt állítják: mindenki kartellezett - mondta Kósa Lajos. Hozzátette, ha az érintett bankok kartelleztek, akkor is el kell járni, hogyha "éppen a bankrendszerrel békülünk, meg akkor is, ha éppen rosszban vagyunk".

A GVH szerdán közölte, hogy vizsgálatot indított hét magyarországi pénzintézetnél a lakossági jelzáloghitelek kamatának egy időben végrehajtott emelése miatt, aminek valószínű magyarázata, a hatóság szerint a bankok közti megállapodás. Az eljárás az OTP Bankot, az Erste Bank Hungaryt, az MKB Bankot, a Raiffeisen Bankot, a CIB Bankot, az Unicredit Bank Hungaryt és a Fundamenta-Lakáskasszát érinti.

A Bankszövetség erre reagálva még aznap azt közölte, hogy "a kommunikációs felhanggal erősített vizsgálatok alapjaiban kérdőjelezik meg a devizahitelezéssel kapcsolatos megállapodási szándékot és hozzáállást".

Emlékeztettek, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyelete és a Magyar Bankszövetség november 3-án megállapodott arról, hogy a devizahitelezéssel kapcsolatos feladatokat egymással egyeztetve, a Bankszövetség szakmai javaslatán elindulva oldják meg; a felek megállapodtak abban, hogy ezen teljes időszakban biztosítják a kiegyensúlyozott és nyugodt tárgyalási hátteret és tartózkodnak minden további lépéstől.