Megvárja az IMF-tárgyalások végét a magyar leminősítésen gondolkodó S&P

Vágólapra másolva!
Elhalasztja a Magyarország esetleges leminősítéséről szóló döntését a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő - közölte a cég csütörtökön. A közlemény szerint megvárják, hogy mit hoz az IMF-fel és az EU-val folytatott magyar tárgyalások eredménye, mert ha egy jó programot sikerül kialkudni, elkerülhető a leminősítés. A cég legkésőbb február végén dönt arról, hogy bóvlikategóriába minősíti-e Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Folytatja a magyar szuverén adósbesorolásra november 11-én bejelentett negatív megfigyelést a Standard & Poor's, amely csütörtökön közleményt adott ki Magyarországról. Közleményében a nemzetközi hitelminősítő arra utalt, hogy a Magyarország esetleges leminősítéséről szóló döntésével megvárja az IMF-EU-tárgyalások kimenetelét.

Az S&P eredetileg azt jelezte, hogy november végéig döntését hoz a magyar besorolásról. A csütörtök esti közlemény szerint azonban valószínűleg 2012. február végéig határoz a magyar adósosztályzatra bejelentett felülvizsgálat eredményéről. Egy IMF/EU-megállapodás megszüntetheti azokat az okokat, amelyek Magyarország leminősítéséhez vezethetnek - közölte a Standard & Poor's csütörtök este.

A cég szerint abban az esetben kerülhet sor leminősítésre, ha a magyar gazdaságpolitikai környezet "gyengébb kiszámíthatósága és hitelessége" rontani fogja a gazdasági növekedési kilátásokat, valamint a költségvetési és külső mérlegteljesítményt. Ha azonban sikerül megállapodni egy olyan IMF/EU-programról, amely finanszírozási csomagot is tartalmaz, akkor elkerülhető a leminősítés.

Az S&P döntése azért fontos, mert Magyarországot jelenleg csupán egy kategória választja el a bóvli-minősítéstől. Ha leminősítenék az országot, vélhetően tovább gyengülne a forint, és állampapír-eladási hullám indulna el. A múlt héten a bóvlivá minősítéstől való félelem vette rá az Orbán-kormányt arra is, hogy korábbi álláspontját megváltoztatva újra tárgyalásokat kezdeményezzen az IMF-fel (erről itt olvashat bővebben).