Párizs büntetné a hibázó hitelminősítőt

Vágólapra másolva!
A francia pénzügyminiszter szerint az S&P nemcsak egyszerűen hibázott, amikor tévedésből leminősítette Franciaországot a hónap elején. Francois Baroin szerint az ilyen hibát valamilyen módon szankcionálni kellene.
Vágólapra másolva!

Franciaország szankciókat szorgalmaz a Standard & Poor's ellen, amiért a hitelminősítő november közepén tévesen leminősítette a francia adóskockázati besorolást - mondta csütörtökön a francia pénzügyminiszter.

Francois Baroin egy párizsi pénzügyi tanácskozáson kijelentette: "nem lehet valakinek jelentős befolyása a gazdaságra anélkül, hogy - hiba esetén - ne szankcionálják tevékenységét a negatív kihatásokkal összhangban".

"Lehet bocsánatot kérni, de a jelenlegi, különösen turbulens gazdasági helyzetben ez nemcsak szimpla hiba" - mondta a francia pénzügyminiszter a Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilap internetes beszámolója szerint.

A Standard & Poor's november 10-én tévedésből leminősítette Franciaországot, amikor a Global Credit portálján egyes előfizetők számára olyan értesítést jelentetett meg, amely szerint "megváltozott Franciaország adósosztályzata". A hitelminősítő ezt később technikai hibával magyarázta, és nyomatékosan hangsúlyozta: változatlanul AAA minősítést tart érvényben a francia kormánykötvény-adósságra, stabil kilátással, vagyis nem készül Franciaország leminősítésére.