Zuhant az OTP, elszálltak a kötvényhozamok

Vágólapra másolva!
A Moody's csütörtök éjjeli leminősítése után esésnek indultak a magyar piacok, a BUX esett, az OTP több mint hat százalékkal gyengült; az állampapírpiac pedig egy banki elemző szerint kritikus helyzetbe került.
Vágólapra másolva!

Jelentősen esett a magyar tőzsde pénteken a Moody's csütörtök éjjeli leminősítése után. A vezető európai tőzsdék 0,7-1,2 százalékos erősödéssel zárták a pénteki kereskedést, miközben a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe 3,1 százalékkal esett.

A vezető részvények közt az OTP járt a legrosszabbul, a bankpapírok több mint 6 százalékos esést mutattak. A Mol 2,5, a Magyar Telekom 3,2 százalékkal gyengült, a Richter azonban stagnált. A leminősítés és a gyenge tőzsdei szereplés miatt az internetes piaci szaklap a Marketwatch címlapjára vette a Budapesti Értéktőzsdét, pedig a BUX hírei ritkán jelennek meg a főoldalán. A vezető hír kísérője "A leminősítés lesújtott a magyar részvényekre" címmel jelent meg a címlapon.

Befagyott az állampapírpiac

A tőzsde mellett az állampapírpiacra is hatással volt a Moody's csütörtök éjjeli leminősítése. A piac gyakorlatilag lefagyott, csak a tőzsdén zajlott kisebb mértékű kereskedés. Az Államadósság Kezelő Központ péntek délután közölte a kereskedési adatokat, amelyek szerint drasztikusan emelkedtek a hozamok, azaz jelentősen esett az adósságlevelek árfolyama. (Az állampapírok sajátossága, hogy a hozamemelkedéssel csökken az árfolyam. A befektetők a megemelkedett kockázatok miatt csak magasabb hozam mellett hajlandók finanszírozni az országot.) Az egy éven belüli futamidejű kincstárjegyek hozama pénteken 0,52-0,82, az éven túli futamidejű papírok, más néven az államkötvények hozama pedig 0,69-0,91 százalékponttal emelkedett. A kincstárjegyek hozama a pénteki emelkedés eredményeként 7,3-8,1, az államkötvényeké 9,42-9,71 százalékra ugrott.

Barcza György, a K&H Bank elemzője pénteken délelőtt közölte, az állampapírpiacon kritikus volt a helyzet, nagyon megdrágult az állam finanszírozása azzal, hogy 9 százalék fölé kerültek a 3, 5, 10 éves állampapírhozamok. Egy-két héttel ezelőtt még egy százalékponttal olcsóbban tudta magát finanszírozni az állam, bár már az sem volt olcsó. Barcza szerint nem sokban tér el a helyzet a 2008 őszi időszaktól, amikor az állampapírpiac kiszáradt, leállt a kereskedés. Most volt kereskedés, a külföldi befektetők szabadulnak a magyar állampapíroktól, és a belföldi szereplők veszik, de ez jelentős hozamemelkedés mellett megy végbe. Most nem tudja úgy megtámasztani a magyar befektetői kör az állampapírpiacot, mint három éve, most üt vissza a magán-nyugdíjpénztári rendszer meggyengítése.

A hazai elemzők értékelését a leminősítésről ide kattintva, a forint folyamatosan frissülő híreit pedig itt érheti el.