IMF-hitelt kaphat Olaszország

Vágólapra másolva!
A La Stampa olasz napilap információi szerint 400-600 milliárd euró közötti hitelcsomagot készít elő Olaszországnak az IMF. A kölcsön lehetővé tenné az olasz kormánynak, hogy a következő 12-18 hónap alatt végrehajtsa a költségvetési megszorításokat. A Valautalap vezetője cáfolta a mentőcsomagról szóló híreket.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 600 milliárd euróig terjedő hitelcsomagot készít elő Olaszországnak - írja a Globalpost internetes oldal a La Stampa olasz napilap információira hivatkozva.

Az újság vasárnap arról írt, hogy az IMF 400 és 600 milliárd euró közötti összegű hitelcsomagot állít össze, ami lehetővé tenné az olasz kormánynak, hogy a következő 12-18 hónap alatt végrehajtsa a költségvetési megszorításokat és a gazdasági növekedést erősítő reformokat úgy, hogy közben ne kelljen elsősorban az államadósság refinanszírozásának problémájára összpontosítania figyelmét.

A kölcsönt 4-5 százalékos kamattal folyósítaná az IMF, ami jóval kedvezőbb a nemzetközi pénzpiacok által kínált lehetőségeknél, ugyanis a két- és ötéves futamidejű olasz államkötvényeket jelenleg már csak 7 százalékot meghaladó hozammal tudják értékesíteni. Ha az olasz mentőcsomag a 400 milliárdnál nagyobb összegű lesz, akár az Európai Központi Bank együttműködését is igényelheti.

A Globalpost azt írja, hogy Christine Lagarde, az IMF vezetője cáfolta a hitelcsomagról szóló olasz lapértesüléseket.