Cáfolja a Bankszövetség, hogy elmérgesedett a helyzet a bankok és a kormány között

Vágólapra másolva!
A magyar bankok nem szakítják meg a tárgyalásokat a kormánnyal a devizahiteleseket érintő javaslatcsomagról - reagált közleményében a Bankszövetség a Magyar Nemzet keddi számában megjelent írásra. A lap arról írt, hogy a bankok azért hátrálhatnak ki a tárgyalásokból, mert Matolcsy György nem tartotta be egyik korábbi ígéretét.
Vágólapra másolva!

Elállhat a Bankszövetség a benyújtott, devizahiteleseket érintő javaslatcsomagjától, mert elmérgesedett a hangulat a pénzintézetek és a kormány között - írta a keddi Magyar Nemzet meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A Bankszövetség kora délelőtt közleményben reagált a lap írására, és közölték: nem hagyják abba a tárgyalásokat, annak ellenére, hogy a bankok szerint a kormány megszegte azt a megállapodást, hogy a tárgyalások ideje alatt nem hoz a devizahiteleseket érintő újabb intézkedéseket. "Ígéretet kaptunk a kormánytól, hogy amíg nem zárulnak le a tárgyalások, addig a kormány nem hoz újabb intézkedéseket és törvényeket" - írta válaszában Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója. "Annak ellenére, hogy az utóbbi napokban történtek ilyen lépések, folytatódnak a tárgyalások a kormány és a Bankszövetség között" - áll a levélben.

A Magyar Nemzet azt írta, "nincs kizárva, hogy a Bankszövetség kihátrál a már benyújtott javaslatok mögül". A pénzintézetek azért vették fontolóra ezt a verziót, mert a kormány a múlt hét elején elfogadott egy rendeletet, amely arról szól, hogy a munkaadók 7,5 millió forint összegig adómentes támogatást adhatnak a végtörlesztés lehetőségét kihasználó dolgozóinak.

A lap úgy értesült, a bankok elsősorban azt nehezményezik, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter három hete, amikor új adósmentő javaslatcsomag kidolgozására kérte meg a Bankszövetséget, azt ígérte, hogy a kormány és a bankok közötti tárgyalások lezárultáig nem változtatnak az adósmentés jogi hátterén.

A Magyar Nemzet megkeresésére a nemzetgazdasági tárcánál azt közölték: a problémákat közösen kell megoldani, és a kormány kapott is erre vonatkozó javaslatokat. A minisztérium válaszában többek között az állt, hogy a kormány november 18-án kapta meg a Patai Mihály által vezetett Magyar Bankszövetség devizahitelesekkel kapcsolatos javaslatcsomagját, amely 6-8 megfontolásra érdemes eszközt javasol. Ezekről a kabinet a következő két hétben alakítja ki a véleményét.