Csak a külföld tartja életben a magyar ipart

Vágólapra másolva!
Októberben visszaesett a teljesítmény a magyar iparban, amelynek fő bevételi forrását több mint egy éve a külföldi megrendelések adják, miközben a belföldi piac rendre visszaesést produkál.
Vágólapra másolva!

Előzetes adatok alapján az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2011 októberében 3 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index októberben 0,9 százalékkal csökkent - közölte szerdán reggel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). (A részletes adatokat december 15-én teszi közzé a KSH.)

A friss adatsor szerint az ágazat termelése az év első tíz hónapjában 5,8 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Ez azt jelenti, hogy visszaesett a növekedési ütem, mert a kilenchavi adatok 6,2 százalékos növekedést mutattak, a mérsékeltebb tempó a havi szinten mért októberi teljesítménnyel magyarázható.

A november közepén nyilvánosságra hozott kilenchavi részletes adatok szerint az ágazat termelése szeptemberben 3 százalékkal nőtt éves szinten, a bővüléshez akkor elsősorban a járműgyártás eladásainak növekedése, valamint az élelmiszeripar jó teljesítménye járult hozzá.

A friss októberi adatokból nem derül ki, hogy az ágazat belföldi és külföldi eladásai hogyan alakultak, de a kilenchavi adatok beszédesek: 2010 októbere óta a magyar ipar belföldi eladásai egyetlen hónapban sem növekedtek, az éves szintű visszaesés 1-9,9 százalék között szóródott a különböző hónapokban, miközben a külföldi eladások az idén júliusban mért 0,5 százalékos visszaesés kivételével minden hónapban növekedtek, 29-22 százalékkal. Vagyis az idén a külföldi megrendelések húzták az ágazatot, a belföldi felvevőpiac csak rontott a teljesítményen.