A nyugdíjvagyon húzta többletbe a költségvetést novemberben

Vágólapra másolva!
220 milliárd forint értékben adott el részvényt és befektetési jegyet az állam a bekebelezett nyugdíjvagyonból novemberben, így sikerült 80 milliárdos többletet produkálni a költségvetésben.
Vágólapra másolva!

Novemberben 80 milliárd forinttal költött kevesebbet bevételeinél az állam, ekkora többlet jött össze a költségvetésben a múlt hónapban a Nemzetgazdasági Minisztérium gyorsjelentése szerint.

November hagyományosan deficites hónap, a többlet annak köszönhető, hogy az állam 220 milliárd forint értékben értékesített részvényeket, befektetési jegyeket a magánnyugdíjpénztáraktól átvett vagyonból. E nélkül tehát 140 milliárd forintos hiányt termelt volna az állam.

A múlt havi többlet azonban csak arra elegendő, hogy valamit szépítsen az egyenlegen. Év elejétől csaknem 1250 milliárd forintos hiány halmozódott fel. Ez a hatályos törvényi előirányzat 82 százalékát jelenti, de a költségvetést tavaly év végén még 687 milliárd forintos hiánycéllal fogadta el a parlament. Ehhez képest tehát csaknem a duplájára rúg az első tizenegy hónap deficitje.

December hagyományosan többletes hónap, és szinte kizárt, hogy idén ne így legyen. A társasági adó, eva és a különadók nagy részét is most kell az államkasszába utalni, erre jön még az, hogy a költségvetés még vár legalább százmilliárd forintot a nyugdíjvagyon elemeinek folytatódó értékesítéséből. Az NGM a közleményében is hangsúlyozza, hogy az idei hiánycél biztonságosan elérhető.