Aláírta a megszorításokat a görög parlament

Vágólapra másolva!
Aláírta a 2012-es évi költségvetést a görög parlament, összesen 258-an szavaztak igennel, míg csak 41-en nemmel. 5,4 százalékos költségvetési hiánnyal számolnak.
Vágólapra másolva!

A görög törvényhozás szerdára virradóra elfogadta a 2012-es, szigorú takarékossági intézkedéseket magába foglaló költségvetést. A Lukasz Papademosz átmeneti kormányát támogató koalíció megszavazta a rendkívül népszerűtlen megszorító intézkedéseket előíró büdzsét, az athéni parlamentben a költségvetésre 258-an szavaztak igennel, míg csak 41-en nemmel.

A két nagy, valamint egy kis szélsőjobboldali pártból álló Papademosz-kormánynak elsöprő (250 fős) többsége van a 300 tagú Házban. Görögországban 2012-ben a költségvetési deficitet 5,4 százalékra faragják a korábban várt 9 százalékról, s a büdzsé várhatóan 1,1 százalékos elsődleges többlettel (vagyis az adósságszolgáltatás előtt pozítiv lesz a mérleg) zár majd jövőre.

Papademosz, az Európai Központi Bank korábbi alelnöke arra kapott mandátumot, hogy kormánya elfogadja a széles körű nemzetközi támogatást élvező intézkedéscsomagot, megmentse Görögországot az államcsődtől, és elvezesse az országot a választásokig, amelyet a jelenlegi tervek szerint februárban tartanak.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétfőn hagyta jóvá, hogy Görögország megkapja a számára kidolgozott nemzetközi hitelcsomag augusztusban befagyasztott újabb, immár hatodik részletét. Ez a részlet összesen nyolcmilliárd euró értékű, de az IMF csak 2,2 milliárd eurót áll belőle. A további 5,8 milliárd eurónyi hitelt az eurózóna folyósítja, amely erről már a múlt héten döntött. A három éves görög hitelcsomag összesen 110 milliárd eurót tesz ki.