Lemondott Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter

lemondott a tárca vezetéséről Fellegi Tamás
Vágólapra másolva!
A fejlesztési miniszter az IMF-tárgyalások vezetésére akar koncentrálni, ezért ajánlotta fel lemondását. Az [origo] információi szerint a miniszter elébe ment leváltásának, mert a miniszterelnök elégedetlen volt vele.
Vágólapra másolva!

Az IMF-tárgyalások vezetése és a fejlesztési minisztérium vezetése párhuzamosan nagy terhet jelent - közölte csütörtökön reggel tartott sajtótájékoztatóján a parlamentben Fellegi Tamás fejlesztési miniszter. Ezért "hosszú mérlegelés után felmentésemet kértem a miniszteri posztról" - mondta. Az IMF-fel megtörtént a kapcsolatfelvétel, várhatóan januárban kezdődnek a konkrét tárgyalások - tette hozzá.

Giró-Szász András közölte, hogy Fellegi Tamás Orbán Viktorral fog tárgyalni, ha a miniszterelnök hazajön külföldről. Ezt megerősítette Szijjártó Péter is. A miniszterelnök szóvivője Marseille-ben, az Európai Néppárt kongresszusa helyszínén elmondta: Fellegi Tamás valóban beszélt Orbán Viktorral, aki "érti a nemzeti fejlesztési miniszter által felvetett szempontokat". A kormányfő a tervek szerint péntek éjjel tér haza Budapestre az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójáról, így a hét végén személyesen is egyeztet a tárcavezetővel, és ezután a lehető leghamarabb meghozza a szükséges döntéseket - közölte a szóvivő.

Elébe mehetett leváltásának

Az [origo] kormányközeli forrásból megerősített információ szerint a miniszterelnök hosszú ideje elégedetlen volt már Fellegivel és megszólalásaiból hetek óta kiolvasható volt, hogy bármikor leválthatja a minisztert. Egy forrásunk szerint a fejlesztési tárca vezetője nem is önszántából, hanem "felső felkérésre" mondott le.

Az [origo] kormányzati forrásoktól is úgy értesült, hogy Fellegi körül elfogyott a levegő, több ügyben is kritika érte. Két kormányzati forrás is azt mondta az [origo]-nak, hogy "főbűne a Malév-ügy félrekezelése volt". Az államnak folyamatosan pénzt kell adnia a légitársaságnak, hogy csődbe ne menjen, eközben a Malév eladásáról folyó tárgyalások sem haladnak kellő ütemben, ráadásul Brüsszellel szemben is csatát veszíthet a kormány.

Az Európai Bizottság több mint egy éve vizsgálódik a Malévnak adott állami apanázsok ügyében, és már a kormány is azzal számol, hogy nagy eséllyel tiltott állami támogatásnak minősülnek az elmúlt évekbeli pénzjuttatások, így akár százmilliárd forint visszafizetésére is kötelezheti az EU a Malévot, ez pedig egyet jelentene a cég halálával.

A kormányzati források szerint Fellegi körmére égtek az útügyek is. A fejlesztési minisztériumnak kellett kidolgoznia azt, hogyan tudja saját bevétellel pótolni az útpénztár azt a 40 milliárd forintot, amelyet eddig állami támogatásként kapott az úthálózat fenntartása céljából, de jövőre ettől elesik. A megoldási javaslat lassan készült el, az [origo] tegnap a tárca hivatalos bejelentés előtt ismertette a részleteit. A MÁV és a Volán-társaságok integrációja is megfeneklett. (Az NFM sajtóosztály kérdésünkre annyit közölt, "a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányításával és a kínai, orosz, ukrán kapcsolatok kezelésével együtt járó feladatok idő- és munkaigényük miatt összességében olyan terhelést jelentenek, amely a kötelezettségek egyidejű, felelős felvállalását nem teszi lehetővé" A miniszter azonban eddigi munkáinak elismeréseként értékeli, hogy ő vezeti az IMF-delegációt.)

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliókezelője szerint "a piacok reakciója egy ilyen hírre attól függ, milyen értelmezés válik uralkodóvá". Ha az áll a váltás mögött, hogy Fellegi és Matolcsy állítólag régóta meglévő ellentétében az utóbbi kerekedett felül, akkor kedvezőtlen fejleményként fogják értékelni - monda Bebessy. "Ha viszont az, hogy javítani akarja a kormány a gazdaságpolitika hitelességét, erősíteni a nemzetközi szervezetekkel, piacokkal a kommunikációt, akkor az kedvező fordulat lenne, bár Fellegi eddig is többé-kevésbé elfogadottnak számított a befektetők körében. De kívülállóként nehéz erről véleményt alkotni, mert nem látunk bele az erőviszonyokba" - mondta az [origo] megkeresésére.

Találkozik az IMF-fel

A sajtótájékoztatón Fellegi Tamás elmondta, hogy a jövő héten Budapesten találkozik az IMF és az EU fő tárgyalójával, és Londonban mindhárom hitelminősítő képviselőjével, valamint nagybefektetőkkel is konzultál.

November végén jelentették be, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezeti azt a delegációt, amelyik tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - közölte a kormányszóvivő. A küldöttségnek tagja még Pleschinger Gyula, aki pár hete lett a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős államtitkára, a harmadik tag Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke. Az IMF magyarországi hivatalos kapcsolattartója Matolcsy György, ezért meglepő volt, hogy a tárgyalásokat nem ő vezeti.

Fellegi lemondásának érdekes következménye, hogy - ha elfogadja a kormányfő a lemondást és nem másik tárca élére helyezi át - egy olyan személy vezetné a tárgyalásokat az IMF-fel, aki nem tagja a kormánynak. Ez önmagában nem lenne akadálya az egyeztetéseknek, a Valutaalap vélhetően nem is kifogásolná Fellegit, mindenesetre nem szokványos, hogy a tárgyalódelegációban csak egy kormánytag kap helyet, az is csak államtitkári posztot tölt be. Az IMF-fel és az EU-val a megállapodást, a hitelkérelmet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (aki viszont nem tagja a delegációnak) és Simor András jegybankelnök írja alá, ez az IMF szabálya.

Fellegi Tamás

Fellegi Tamás 1956-ban született Budapesten. Az ELTE Állam- és Jogtudományi karán 1981-ben diplomázott, 1992-ben a Connecticut egyetemen politikatudományból doktorált, később mindkét intézményben és a Századvég Politikai Iskolában is tanított.

1993-94-ben Orbán Viktor Fidesz-elnök politikai tanácsadói testületének vezetője volt, majd a magánszektorban dolgozott, többek között a Matáv Rt. vezérigazgató-helyettese volt.

2009-ben megalapította Infocenter.hu Médiabefektetési Zrt. nevű vállalkozását, amely tulajdonosa a Heti Válasz hetilap kiadójának, valamint a Lánchíd Rádiónak, illetve kisebbségi tulajdonosa a Class FM kereskedelmi rádiónak.

Fellegi a második Orbán-kormány megalakulásától fejlesztési miniszter, valamint az orosz és a kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos. Miniszteri kinevezése előtt az Infocenter.hu Zrt.-ben birtokolt teljes tulajdonrészét értékesítette.



Cikkünket folyamatosan frissítjük.