Vágólapra másolva!
Cséfalvay Zoltán szerint a következő hetekben megszülethet a megállapodás a Magyar Bankszövetséggel a devizahitelesek újabb lehetőségeiről. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint elképzelhető, hogy a jövő évi költségvetést is módosítani kell, mert 268 forintos euróárfolyamon írták.
Vágólapra másolva!

Karácsonyig megállapodhat a kormány a Magyar Bankszövetséggel a devizahitelesek újabb lehetőségeiről - mondta Cséfalvay Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára elmondta, a Bankszövetség javaslatai az állam, a bankok és az adósok közötti tehermegosztásra épülnek, és a javaslatok hosszabb távon is kezelnék a porblémát.

Cséfalvay Zoltán a műsorban beszélt arról is, hogy november végéig 54 ezren éltek a végtörlesztés lehetőségével, és az adatokból ítélbe az év végéig körülbelül százezren választhatják ezt a megoldást. Az államtitkár szerint a végtörlesztők döntő többsége nem banki kölcsönből, hanem megtakarításokból fedezi az ügyletet. Mint mondta, 50 ezren családi és egyébként meglévő megtakarításokból fedezték a végtörlesztést, és nem bankoktól felvett refinanszírozással.

Cséfalvay Zoltán nagyon bizonytalannak vélte a jövő évi gazdasági növekedést. "A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 0,6 százalékos csökkenést jelez. A mi számításaink szerint 0,5 és 1 százalék közötti növekedés várható, de nagyon nagy a bizonytalanság" - ismerte el. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára ezzel magyarázta az alaptörvény államadósság-csökkentési szabályának halasztását is.

Az államtitkár szerint ma másképp ülhet le a kormány tárgyalni az IMF-el, mint 2008-ban, mivel - a többi között az alacsony hiányszint és a magas devizatartalékok miatt - jobb állapotban van az államháztartás, hiszen az adósság csökkenő pályán van.

Az árfolyam-változások miatt az államtitkár úgy vélte: elképzelhető, hogy a jövő évi költségvetést is módosítani kell, hiszen 268 forintos euróárfolyamon írták. "Ez azonban egy viszonylag kisebb korrekcióval kezelhető, mert a költségvetésben eleve szerepel egy nagyon masszív tartalék - több mint 300 milliárd forint -, ami meghaladja a GDP egy százalékát. Ezen belül pedig van egy 50 milliárdos tétel az árfolyam-különbségekre" - magyarázta az államtitkár az InfoRádióban.