Az októberi fizetés lenne az alap a jövő évi bérkompenzációnál

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) hétfői egyeztetésén a bérkompenzációról is tárgyalnak majd. A kormányzati elképzelések szerint a bérek kiszámításához a 2011 októberi béreket veszik majd bázisnak, és ebbe nem számítható bele a béren kívüli juttatás.
Vágólapra másolva!

Megkapták a bérkompenzáció igénybevételéhez kapcsolódó rendelettervezetet a munkaadók, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) hétfői egyeztetésén többek között ez lesz a téma - írja a hétfői Napi Gazdaság.

Az érintettek szerint túl bonyolult a jogszabály, egyszerűbb szöveget szeretnének, emellett részletes, példákat is tartalmazó útmutatót, hogy kizárható legyen az eltérő jogértelmezés miatti szankcionálás lehetősége - mondta a lapnak Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ elnöke.

A munkavállalók nettó keresetének megőrzéséhez szükséges béremelés végrehajtásához akkor vehetnek igénybe kompenzációt a munkaadók, ha a 93 ezer forintra emelt minimálbér és a 2012-ben 108 ezer forint garantált szakmai bérminimum megadásán túl valamennyi dolgozójuk 2011-es nettó keresetének szinten tartását vállalják. A kompenzáció csak a béremelés országos bérajánlásban meghatározott 5 százalékos szintjén felüli összegre jár 100 százalékban, a munkáltatók a szociális hozzájárulási adó összegéből tarthatják vissza az adott összeget.

A kormányzati elképzelések szerint a kompenzációs számításokhoz a 2011 októberi béreket veszik majd bázisnak, és ebbe nem számítható bele a béren kívüli juttatás. A munkaadók számításait, illetve a bérkompenzáció jogszerű alkalmazását a munkaügyi hatóság és a NAV is ellenőrizni fogja, és ahol hiányosságokat találnak, ott a valamennyi munkavállaló után igénybe vett teljes kompenzációs összeget vissza kell majd fizetni, és bírságot is kaphat a munkaadó - írta a lap.