A csehek a felminősítés lehetőségét vesztették el a Fitchnél

Vágólapra másolva!
A csehek, bolgárok, lettek és litvánok már nem reménykedhetnek a felminősítésben. Eközben mi a bóvlivá való leminősítést akarjuk elkerülni.
Vágólapra másolva!

Négy kelet-közép-európai EU-tagállam - Csehország, Bulgária, Lettország és Litvánia - államadós-besorolásainak kilátását rontotta a felminősítés lehetőségére utaló eddigi pozitívról stabilra kedden a Fitch Ratings, az euróövezeti gazdasági és pénzügyi kilátások romlásával indokolva a lépést.

A legnagyobb európai hitelminősítő kedden Londonban bejelentette, hogy az összes olyan EU-tagállamot felülvizsgálta, amelynek szuverén osztályzatára eddig pozitív kilátást tartott érvényben.

A négy kelet-közép-európai országgal kapcsolatos lépés indoklásában a Fitch Ratings felzárkózópiaci államok besorolásáért felelős vezérigazgatója, Ed Parker közölte: a szoros gazdasági és pénzügyi kapcsolatok révén a közép- és kelet-európai országokat hátrányosan érinti az euróövezeti növekedési kilátások lefelé módosítása és az eurózónán belüli pénzügyi stresszhelyzet erősödése.

Parker szerint ebben a környezetben a Fitch Ratings úgy tartja, hogy csökkent a négy érintett kelet-közép-európai ország 12 hónapon belüli felminősítésének esélye - amelyre az eddigi pozitív kilátás utalt -, és a stabil kilátás jobban tükrözi a kockázatok mérlegét.

Magyarországot a leminősítés fenyegeti a Fitchnél, a hitelminősítő a leminősítést valószínűsítő negatív kilátást rendel a magyar adósság mellé pillanatnyilag. A Fitch ugyanakkor jelezte, hogy kivár az IMF-fel folyó tárgyalások végéig, és akkor dönt arról, hogy a Moody's lépését követve a bóvli kategóriába minősíti-e le Magyarországot, vagy a befektetési kategóriában tartja az adósság osztályzatát. A harmadik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's is is csak a tárgyalások vége után dönt.