Matolcsy: 30-35 százalékkal csökkenhet a devizahitelesek törlesztőrészlete

Vágólapra másolva!
A jövőben megosztják a devizahitelesek megsegítésének költségeit az állam és a bankok között. A kormány és a Magyar Bankszövetség a devizahitelesek terheinek csökkentését célzó megállapodása szerint az állam egyharmad, a bankok kétharmad részben fedeznék az elengedett tartozást, a leginkább rászorultakat célzó Nemzeti Eszközkezelő pedig 25 ezer lakást is megvehet.
Vágólapra másolva!

Több pontból álló megállapodást írt alá csütörtökön a kormány és a bankszövetség. A megállapodás lényege, hogy az állam átvállalja a bankok terheinek egy részét többek közt a végtörlesztésből is. Nagyon nehéz, de végül nagyon sikeres tárgyalássorozat végére kerül pont a megegyezéssel, amelynek középpontjában olyan egyezség áll, amellyel a bankrendszer, az ügyfelek és a kormány megosztja a terhet, a megállapodásba belépők törlesztőrészlete 30-35 százalékkal csökkenhet - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az aláírást követően csütörtökön a parlamentben. A miniszter szerint a jövőben az ügyfeleket is bevonva három felé osztják a terheket, amellyel összesen 900 milliárd forint terhet vesznek le a családokról.

Az első pont szerint az állam átvállalja a végtörlesztés bankokra háruló terhének egyharmadát. Így a svájci frank esetén a 180 forintos árfolyamszintig az ügyfeleké a teher, az efölötti rész egyharmadát az állam, kétharmadát a bankok állják. Matolcsy György elmondta, hogy a bankok a következő évek bankadójából írhatják le az állami részt.

A második pont szerint a 90 napon túli késésben lévők hitelét forintosítják, így a teher akkora lesz a miniszter szerint, mint a hitel felvételekor. Az utolsó megállapodási pont szerint a bankszövetség és az állam folytatja az együttműködést, hogy a bankok növelhessék a hitelezést. Matolcsy György szerint februárban valósulhat meg a "növekedési paktum", amely a vállalkozásoknak, az otthonteremtőknek és az uniós pályázóknak bővíti a hitelkínálatot, így hozzájárulva a gazdasági növekedéshez.

A bejelentéskor Patai Mihály a Bankszövetség elnöke külön köszönetet mondott Csányi Sándornak, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának, hogy "megfelelő helyen volt, megfelelő időben, és megfelelő embereket ismert".

Arról, hogy a csomag milyen új lehetőségeket jelent és teendőket ró a devizaadósokra, hamarosan részletesen írunk.

November óta dolgoznak rajta

A Magyar Bankszövetség november elején kezdett el dolgozni egy javaslaton a devizahitelesek megsegítésére, miután a kormány bejelentette, hogy a jövőben csak a bankokkal egyeztetve hoz a devizahiteleseket érintő döntéseket.


A kormány korábban két meghatározó programban igyekezett a devizahitelesek segítségére sietni. Augusztus közepén indult el az árfolyamrögzítés programja, amelynek keretében a devizahitelesek 2014 végéig bezárólag rögzített árfolyamon (a svájci frank esetében 180 forinton) fizethetik a törlesztőrészletüket.

A lehetőséggel azonban nagyon kevés devizahiteles élt, a kormány később meghirdette a kedvezményes végtörlesztést is. Ennek keretében, szintén rögzített árfolyamon fizethetik vissza hiteleiket azok, akik erre saját megtakarításukból képesek, vagy egy újonnan felvett forinthitellel finanszírozni tudják azt. A végtörlesztés a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete adatai szerint eddig több mint 90 milliárd forint veszteséget okozott a bankszektornak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]


Kommunikációs kanyarok

Az újabb adósmentő csomag kialakításáról november 7-én alakult meg egy munkacsoport, azt követően, hogy Matolcsy György gazdasági miniszter, Patai Mihály bankszövetségi elnök és Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke november 3-án közös sajtótájékoztatót tartott. A közös bejelentés lényege az volt, hogy a kormány és a bankok együtt keresnek megoldást és a kormány nem tesz önálló lépéseket a Bankszövetséggel való egyeztetés nélkül.

A bankszövetségben ezt követően a hat legnagyobb jelzáloghitelező bank részvételével munkacsoport alakult, és november 17-én elküldte javaslatait a kormánynak. Matolcsy György két hetet kért a csomag megtárgyalására, de végül közel egy hónapra volt szükség.

A megállapodást valamelyest hátráltathatta az a körülmény, hogy a kormány november végén megint új ötlettel állt elő, amellyel lehetőséget kínált a munkáltatóknak, hogy fejenként 7,5 millió forintig adómentes juttatással segítsék dolgozóikat a végtörlesztésben. A Bankszövetség ezt nyilvánosan nem nehezményezte, azt viszont igen, hogy november 23-án a Gazdasági Versenyhivatal kartellgyanú ügyében vizsgálatot indított hét nagybank ellen, és előre nem bejelentett intézkedés során lerohanták az érintett hitelintézeteket.

Az adósmentő csomag előkészítése azonban ezt követően is folytatódott, Cséfalvay Zoltán államtitkár néhány napja azt nyilatkozta, hogy karácsonyra meglehet az új csomag.