Az IMF és az Európai Bizottság is aggódik a jegybanktörvény miatt

IMF, International Monetary Fund, Nemzetközi Valutaalap
Vágólapra másolva!
"A függetlenség csorbulása jelentős okot adna az aggodalomra" - mondta a Nemzetközi Valutaalap szóvivője, amikor bejelentette, hogy az IMF vizsgálja a magyar jegybanktörvény-tervezetet.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vizsgálja a Magyar Nemzeti Bank törvényi szabályozását érintő javaslatokat - mondta David Hawley, az IMF szóvivője egy csütörtöki sajtótájékoztatón Washingtonban. A szóvivő kérdésre válaszolva elmondta: "Figyelmesen vizsgáljuk a legújabb törvényjavaslatokat, amelyek a központi bankot érintik, és a függetlenség csorbulása jelentős okot adna az aggodalomra."

Az Európai Bizottságot is aggasztja, hogy a magyar kormány olyan törvényt szándékozik elfogadtatni, amely potenciálisan csökkentheti a központi bank függetlenségét - hangsúlyozta Amadeu Altafaj Tardio, a brüsszeli bizottság alelnöki rangú gazdasági és pénzügyi biztosának, Olli Rehnnek a szóvivője. A szóvivő egyúttal hiányolta a témában a konzultációt az Európai Központi Bankkal. Az MTI-nek hozzátette, ezeknek az aggodalmaknak hangot is adott az IMF és az Európai Bizottság előkészítő missziója, Fellegi Tamás magyar főtárgyalóval tartott csütörtöki budapesti találkozóján.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője azt mondta, teljesen érthetetlennek tartja az unió gazdasági és pénzügyi biztosa szóvivőjének a szavait, különös tekintettel arra, hogy a magyar kormány az új jegybanktörvény tervezetét eljuttatta az Európai Központi Banknak, amelynek az erre adott reagálása éppen csütörtökön látott napvilágot.

Korábban az Európai Központi Bank is jelezte, hogy nagyra értékelné, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium a jövőben élne a konzultáció lehetőségével, valamint hogy újabb egyeztetést és pontosítást kér a jegybanktörvényről szóló javaslatról. Az EKB szerint a jegybanki törvény gyakori módosítása nem egyeztethető össze a jogbiztonság elvével. Hozzáteszi azt is, hogy a Monetáris Tanács tagjainak jelölési eljárása, illetve az MNB döntéshozó testületeinek fizetési rendszere a közelmúltban többször módosult, anélkül, hogy erről a testületekkel konzultáltak volna, vagy figyelmet fordítottak volna az MNB működési szükségleteire, vagy az éppen uralkodó gazdasági környezetre.