Nem átirányítják, hanem megszüntetik a magán-nyugdíjpénztári tagdíjat

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter beszél a Miniszterelnökségen tartott kormányszóvivői sajtótájékoztatón
Vágólapra másolva!
A költségvetési bizottság benyújtott egy módosító javaslatot, amely kerek perec kimondaná, megszűnik a magánnyugdíj-pénztári tagdíj. Matolcsy még csak átirányításról beszélt pár órával előbb. Egy nyugdíjszakértő szerint ez a nyugdíjpénztári rendszer teljes felszámolásának első lépcsője.
Vágólapra másolva!

Törvényi erővel el szeretné törölni a kormány a magán-nyugdíjpénztári tagdíjat - ez a lényege annak a módosító javaslatnak, amelyet a parlament költségvetési bizottsága nyújtott be a pénzügyi stabilitási törvényjavaslathoz. (A javaslat mögött a parlamenti gyakorlat szerint a kormány áll, csak a költségvetési bizottsággal nyújtatta be.)

A módosító javaslat első pontja kimondaná: természetes személy nyugellátás fedezetére fizetett járuléka kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot illeti meg. A módosító javaslat további részében minden egyes törvényből kiszedik azt a szót, hogy "tagdíj". A módosító indoklása nem kertel: a javaslat megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján még csak annyit mondott, hogy az állam határozatlan ideig magához irányítja a tagdíjakat, és elképzelhetőnek tartotta, hogy a kormány újranyitja a maradék 102 ezer pénztártagnak a visszalépés lehetőségét az állami pillérbe. Ha ez nem történne meg, akkor a pénztártagok a megtakarításai folyamatosan fogynának, vagy csak nagyon alacsony hozamot tudnának rajtuk elérni a pénztárak, így nem érné meg a pénztárakban maradni.

Ha megnyílna a lehetőség, akkor a 102 ezer fő szinte biztosan visszatérne az állami pillérbe. Ekkor pedig az állam azzal a 250-300 milliárd forinttal is gazdagodna, amennyit ezeknek a pénztártagoknak a vagyona kitesz. Ez a summa pedig igen jól jöhet az állami költségvetésnek. (A korábban bekebelezett 3000 milliárd forint fele csökkentette az államadósságot.)