Jelentősen megemeli a cigaretta adóját a kormány

Vágólapra másolva!
Költségvetési zárolások mellett a dohánytermékek adójának emelésével tartaná egyensúlyban a jövő évi költségvetést a kormány. Orbán Viktor a soproni kormányülés után azt mondta: megpróbálják arra ösztönözni a bankokat, hogy adjanak hiteleket a vállalkozásoknak.
Vágólapra másolva!

A dohánytermékekből származó állami bevételt jelentősen meg kell emelni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai soproni kormányülés után a Kisalföld című megyei lapnak. A kormányfő szerint a kabinet a költségvetésben szereplő tartalék év közbeni felhasználását is elhatározta. "Szó volt a költségvetés újraszámolásáról is természetesen, ez ügyben egyes kiadási előirányzatok zárolásáról hoztunk döntést" - mondta a miniszterelnök.

"Úgy látjuk, hogy nagy az esélye annak, hogy az eurózónához tartozó országok közül több is recesszióba jut" - mondta a miniszterelnök, aki szerint Sopronban a kormány egy növekedési terv elkészítését határozta el. "Megpróbáljuk a kereskedelmi bankokat olyan helyzetbe hozni, hogy hitelekkel segítsék a magyar kis- és középvállalkozókat" - mondta Orbán, aki szerint ez azért is nehéz feladat, mert az anyabankok arra utasítják a pénzintézeteket, hogy vonják ki a forrásaikat Magyarországról.

Matolcsy György gazdasági miniszter csütörtökön délben jelenti be, hogy milyen módosításokat kíván végrehajtani a kormány a 2012-es költségvetés még el nem fogadott tervezetén. Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára csütörtök reggel a Tv2 Mokka című műsorában arról beszélt, hogy 100-150 milliárd forint átcsoportosítására lesz szükség ahhoz, hogy a lassabb gazdasági növekedés és a gyengébb forint ellenére is tartani lehessen a 2012-es költségvetési hiányt.