Fellegi egy IMF-megállapodás politikai vonzatairól is kész tárgyalni

Vágólapra másolva!
Az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy csak informális egyezetések zajlottak az IMF-fel és az EU-val, így a hivatalos tárgyalások nem is szakadhattak meg. Fellegi jelzi, hogy nyitottak az "előfeltételek nélküli tárgyalásokra".
Vágólapra másolva!

Közleményben reagált Fellegi tárca nélküli miniszter arra, hogy az Európai Unió és az IMF tárgyalódelegációi a tervezettnél korábban elutaztak Magyarországról.

"Mivel informális egyeztetés és nem formális tárgyalási forduló zajlott, így a hivatalos tárgyalási folyamat megszakításáról nem lehet szó. A Kormány a napokban megkapta az Európai Központi Bank hivatalos állásfoglalását a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénytervezet kapcsán, az abban foglalt javaslatok feldolgozása és beépítése jelenleg folyamatban van" - áll a közleményben. Az MNB-ből szóló törvény volt az egyik indoka a tárgyalódelegációk elutazásának.

"A találkozó célja a kapcsolatfelvétel, az érdemi tárgyalások menetrendjének és tematikájának előzetes egyeztetése volt. A megbeszélés kiemelt jelentőséggel bírt, mivel világossá tette a felek számára az álláspontokat, így a magyar Kormány azok ismeretében készülhet fel a jövőbeni tárgyalásokra" - olvasható a közleményben.

"A magyar delegáció továbbra is kész az előfeltételek nélküli tárgyalásra, felajánlva az IMF és az EU szakértői számára a tartalmi egyeztetést az együttműködés elemeiről és a jövőbeni megállapodás pénzügyi, makrogazdasági és politikai vonzatairól"- írja Fellegi. Az IMF és az EU által biztosítandó védőháló formájáról, nagyságrendjéről és feltételeiről a tárgyalási folyamat eredményeként születhet megegyezés - derül ki a közleményből.

A Fellegi Tamás által vezetett magyar tárgyalódelegáció tagjai Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára, Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke és Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.