Letették a rekordösszegű óvadékot, szabadlábon a volt horvát kormányfőt

Vágólapra másolva!
Ivo Sanader Horvátország történetének legnagyobb óvadékáért, 1,65 millió euróért került szabadlábra. A volt horvát kormányfőt korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolják. Sanader azt mondta, hogy családja és barátai jelzálogot vettek fel ingatlanjaikra, hogy a volt kormányfő helyett ki tudják fizetni a tetemes óvadékot.
Vágólapra másolva!

Óvadék ellenében szabadlábra helyezték pénteken a korrupcióval vádolt korábbi horvát miniszterelnököt, Ivo Sanadert. Az egy éve vizsgálati fogságban tartott politikusnak 1,6 millió euró óvadékot kellett letétbe helyeznie. Az összeg Horvátország történetének legnagyobb óvadéka. A politikusnak le kell adnia útlevelét, és nem hagyhatja el a lakóhelyét.

Sanadert azzal vádolják, hogy kormányfői hatalmával visszaélve jutalékot fogadott el egy osztrák banktól, cserébe lehetővé tette annak horvátországi terjeszkedését. Egy másik vádpont szerint 10 millió eurót kapott a magyar olajcégtől, a Mol-tól, hogy meghatározó szerephez juttassa azt a horvát nemzeti olajvállalat, az INA menedzsmentjében.

A Mol határozottan cáfolja a gyanúsítást. A Jutarnji list című zágrábi napilap csütörtökön már arról is hírt adott, hogy jelentkezett egy orosz milliárdos, aki állítja: tőle származik az az 5 millió euró, amelyet Sanader egyik bizalmasának a számláján megtaláltak a horvát nyomozók. A harmadik vádpont szerint azzal gyanúsítják a politikust, hogy állami cégektől fiktív megrendelések alapján illegálisan utaltatott át nagy összegeket, amelyek magánszemélyek, illetve a horvát kormánypárt (HDZ) bankszámláin kötöttek ki.

Sanader tagadja a vádakat. Pénteki szabadon bocsátása alkalmából újból fogadkozott, hogy a per során be fogja bizonyítani ártatlanságát. Egyúttal köszönetet mondott családjánal és barátainak, akik jelzálogot vettek fel ingatlanjaikra, hogy a volt kormányfő helyett ki tudják fizetni a tetemes óvadékot.

A horvát kormány és a HDZ korábbi elnöke 2009 júliusában mondott le tisztségeiről. Később körözést adtak ki ellene korrupció gyanúja alapján. Tavaly decemberben Ausztriában fogták el, majd idén nyáron az osztrák hatóságok kiadták őt Zágrábnak. Azóta a főváros remetineci börtönében őrzik. Perének folytatását január 11-re tűzte ki a bíróság.