Nyoma sincs Matolcsy 200 milliárdos kiigazításának

Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter, sajtótákékoztató
Vágólapra másolva!
320 helyett csupán 120 milliárdos kiigazítást rejtenek azok a módosító javaslatok, amelyeket a kormánypárti oldal adott be a zárószavazás előtt levő 2012-es költségvetéshez.
Vágólapra másolva!

Fél tucat módosító indítványt nyújtott be a kormányoldal a 2012-es költségvetési törvényjavaslathoz, aminek a zárószavazását ma éjfél tájban tarthatja az Országgyűlés. Ezek a módosítók vezetik át a költségvetésen a kormány múlt heti döntéseit, amivel egy újabb kiigazítást hajt végre. A módosítókból világossá válik, hogy a bejelentettel szemben nem 320, hanem csak 120 milliárdos lesz az intézkedési csomag.

Az államkasszába irányítják a magán-nyugdíjpénztári tagok járulékát, ezzel 48 milliárd forinttal gazdagodik az állam.

Több minisztérium célzott kiadásaiból lecsípnek összesen 52 milliárd forintot, ebből tartalékot képeznek. Ennek keretében 12 milliárd forintnyi önkormányzati támogatás kifizetését feltételekhez kötik: csak akkor lehet a Széll Kálmán tér rekonstrukciójára 2 milliárd forintot fordítani, belterületi utak betonozására akkor jut másfél milliárd forint, önkormányzati fejlesztésekre akkor engednek elkölteni 5 milliárdot, ha szeptember 30-án jól áll a költségvetés. A vasúti hidak felújítására három hete 5,2 milliárd forintot szavazott meg a kormánypárti többségű parlament, most ebből visszavesznek 2 milliárdot. A Puskás Ferenc Stadion és a Fradi-pálya felújítására 7 milliárdot szavaztak meg ugyancsak három hete, most ebből a kormány elvesz hatmilliárdot.

A 120 milliárdos csomag harmadik eleme a dohánytermékek jövedéki adójának megemelése, amiből 20 milliárdot vár a kormány.

A módosítókban nyoma sincs annak a 200 milliárd forintnak, amiről Matolcsy György beszélt múlt csütörtökön. A nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy ezt is zárolják. Akkor az [origo] megírta, hogy ez nem újdonság, mert a parlament egy hete már elhatározta ezt, ugyanis kikötötték, hogy ezt a 200 milliárdot csak akkor lehet elkölteni, ha az államháztartás szeptember végén jól áll. A ma benyújtott módosítók alátámasztják lapunk észrevételét.

Amint arra másik cikkünkben rávilágítottunk, valójában nem is 120, hanem csak 60 milliárd forinttal csökkenti a hiányt a kormányzati intézkedési terv, mert a devizahitelesek megsegítése a 120 milliárdos csomag legalább felét elviszi.

A ma benyújtott módosítók között van azonban más érdekesség is. Jövőre nem adja oda a kormány a BKV-nek automatikusan a 32 milliárd forintnyi támogatást. Kikötik, hogy csak akkor kaphatja meg az apanázst a közlekedési cég, illetve a tulajdonos főváros önkormányzat, ha a fővárosi közgyűlés letesz az asztalra egy koncepciót, amely a közösségi közlekedés hosszú távú fenntarthatóságát biztosítja, és ezt a kormány is elfogadja.

Két másik módosító arról szól, hogy 1 milliárd forinttal növelik, aztán 7 milliárd forinttal csökkentik a költségvetés összbevételét és összkiadását, változatlanul hagyva a hiányt. Ezek ugyanúgy változtatják a bevételi és kiadási főösszegeket, mint a 120 milliárdos kiigazító csomag. Ez azonban szabálytalan, az államháztartási törvény szerint november 30-a után már nem lehet ezeket átírni, úgy kell hagyni, ahogyan a parlament az első körös módosítókról tartott szavazáson jóváhagyta.

A kormánypárti többség azonban vélhetően úgy jár el, hogy kimondják, ez mégsem szabálytalan most, így éjfélkor ezeket beépíthetik a jövő évi költségvetésbe.