Matolcsy: Ellenszélben működik az ország

Vágólapra másolva!
Nyilvános rendezvényen vett részt csütörtökön délelőtt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, aki a szerdai leminősítésről részletesen nem beszélt ugyan, de megjegyezte, hogy "kaptunk pofonokat rendesen". Szerinte "ellenszélben működik az ország", és kevesen látják, hogy a kormány célja a siker. Két kormányzati szóvivő is reagált a leminősítésre, szerintük nem a gazdaság valós állapotát tükrözi a döntés.
Vágólapra másolva!

"Amit az elmúlt másfél évben a kormány tett, annak az a célja, hogy a magyar gazdaság sikeres legyen, de ma ezt még kevesen látják" - jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Pro Turismo díj átadásának ünnepségén a parlamentben. Arról, hogy a Standard and Poor's szerdán leminősítette az országot, nem beszélt a miniszter. A rendezvény végén távozásakor az újságírók erről szóló kérdéseire csak azt ismételte: "Viszontlátásra, minden jót kívánok!" A leminősítésről részletesen nem beszélt, de a hitelminősítői döntésekre is utalva azt mondta, "kaptunk rendesen pofonokat".

A díjátadón Matolcsy az ország gazdasági helyzetéről azt mondta: "Sikeresek leszünk, de még sebezhetőek vagyunk, ma ellenszélben működik az ország", és szerinte probléma, hogy nincs meg az a vásárlóerő, ami például Ausztriában megvan. A nemzetgazdasági miniszter szerint jelenleg "egy gazdaságtörténeti korszakkal küzdünk, amelyet le kell zárnunk". A miniszter hangsúlyozta, hogy "a megújulási folyamat közben vagyunk", és a kormány intézkedéseinek célja a pénzügyi konszolidáció és a növekedés elősegítése.

Csütörtökön reagált a leminősítésre két kormányzati szóvivő is. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője azt mondta, a valós gazdasági folyamatok semmilyen módon nem indokolták a Standard & Poor's leminősítését, ez jóval inkább az euró válságáról szól, mint Magyarországról.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök egy korábbi interjúban már világossá tette, hogy december közepén egy újabb spekulációs támadás várható Magyarországgal szemben. "Ezeknek a spekulációs támadásoknak az az egyik sajátjuk, hogy általában hitelminősítői döntések környezetében szoktak előfordulni" - jelentette ki a miniszterelnök szóvivője.

A csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Giró-Szász András is azt mondta, hogy a magyar gazdaság fundamentális alapjaiban nem történt változás, a kormány értetlenül áll az S&P leminősítése előtt. A kormányszóvivő szerint a Fitch szerdán maga cáfolta azokat az információkat, amelyek szerint ők is leminősítésre készülnek. "Azt tudom mondani, amit az Európai Bizottság is mondott: spekulációkkal nem kívánok foglalkozni" - mondta Giró-Szász arra a kérdésre, hogy jelzett-e a Fitch a kormánynak.

Az [origo] szerdán két, egymástól független piaci forrásból értesült úgy, hogy a Fitch hitelminősítő már értesítette a kormányt arról, hogy két fokozattal rontani készül a magyar adósbesoroláson. A Fitch országok adósságbesorolásáért felelős részlegének igazgatója a Bloomberg hírügynökségnek a Magyarország esetleges leminősítéséről szóló hírről azt mondta: piaci pletykákról van szó, és az a szabály, hogy nem kommentálnak ilyen értesüléseket.