A Facebookon ötletel az energiaárakról a lemondott államtitkár

Vágólapra másolva!
A közüzemi díjakba beépített "szolidaritási tényezővel" lehetne hosszú távon kezelni az energiaárak kérdését Magyarországon - írta a Facebookon Bencsik János fideszes parlamenti képviselő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium január 1-jei hatállyal lemondott energiaügyi államtitkára.
Vágólapra másolva!

A politikus egy, az energiaárak emelkedéséről szóló cikk linkjét osztotta meg a közösségi oldalon, majd hozzá is szólt. Azt írta, tíz év alatt a háromszorosára emelkedett a rezsiköltség, és bár az utóbbi másfél évben ugyan nem nőttek a lakosság energiaköltségei, az árak befagyasztása mellett is radikálisan romlott a fizetőképesség.

A probléma szerinte az, hogy "a hazai háztartások egynegyede képtelen arra, hogy saját maga birkózzon meg a kötelezettségek teljesítésével, számukra a rezsi befagyasztása se jelent könnyítést". Eközben "a tehetősebbek mesterségesen befagyasztott áron jutnak hozzá az energiához, holott ez a csoport minden további nélkül képes lenne a piaci árak kifizetésére".

Bencsik János szerint egy lehetséges megoldás egy szolidaritási elem beépítése az árakba. Ezt mindenki fizetné, és a belőle képződő bevétel "fedezetet nyújtana egy valóban érdemi segítséget nyújtó lakásfenntartási alap létrehozására, és a ténylegesen nehéz helyzetben lévők fizetőképességének helyreállítására. A tehetősebb fogyasztók pedig mindeközben érdekeltté válnának a takarékoskodásban és az energiahatékonysági beruházások megvalósításában".

Bencsik János lemondását éppen a rezsiköltségek befagyasztására vonatkozó kormányzati intézkedésekkel magyarázta.