Londoni elemzők elhúzódó IMF-tárgyalásokra számítanak Magyarországon

Vágólapra másolva!
"Korlátozott rugalmasságot"mutat a magyar kormány az IMF-fel és az EU-val szemben, ezért könnyen lehet, hogy elhúzódnak a majdani új hitelkeretről szóló tárgyalások - közölte a londoni Barclays Capital. Az elemzés szerint lehet, hogy a megállapodásig nagyot esnek a magyar piaci árfolyamok.
Vágólapra másolva!

Londoni elemzők szerint várhatóan folytatódik a magyar piacokra nehezedő nyomás, mivel a kormány "korlátozott rugalmasságot" mutat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val szemben. Ez felveti annak a kilátását is, hogy elhúzódnak a tárgyalások egy majdani új hitelprogramról - áll a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportjának, a Barclays Capitalnak csütörtökön összeállított helyzetértékelésében.

Az elemzés szerint elképzelhető, hogy az IMF/EU-programról szóló megállapodás csak az után jön létre, hogy a magyar piaci árfolyamok jelentősen zuhanni fognak. A Barclays Capital londoni elemzői "megjegyzendőnek" nevezték, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő múlt heti osztályzatrontása óta tapasztalható piaci nyomás ellenére is "nagyon kevés jele" van annak, hogy a kormány újból kapcsolatba lépett volna az EU-val vagy a valutaalappal.

A cég szakértői szerint a magyar kormány jövőre "nem elhanyagolható" hazai és külső finanszírozási szükséglettel szembesül. A Barclays Capital számításai szerint a teljes finanszírozási igény 2012-ben 14,9 milliárd euró lesz, ami a magyar GDP-érték 13,6 százalékával egyenlő.

A Barclays Capital közgazdászai azt az ajánlást adták a befektetőknek, hogy maradjanak rövid pozícióban a forint esetében, tekintettel arra, hogy a ház véleménye szerint a kormány és az EU/IMF közötti esetleges "tartós kapcsolathiány" gyengíti a kormány lehetőségeit a valószínűsíthető magánszektorbeli tőkekiáramlás kezelésére.

Más nagy londoni cégek ugyanakkor derűlátóbban ítélik meg az IMF/EU-megállapodás elérésének esélyeit. A JP Morgan bankcsoport citybeli közgazdászai a jegybanktörvény-tervezet múlt heti módosításai után összeállított értékelésükben közölték: véleményük szerint kedvező fejleményként kell értelmezni a magyar törvényhozók hajlandóságát az EU és az IMF aggályainak elsimítására.