Sötét gazdasági év vár Magyarországra és az egész világra

2012, gazdasági válság, lassuló gazdasági növekedés
Vágólapra másolva!
Egymással versengve adtak borúsabbnál borúsabb gazdasági előrejelzéseket 2012-re elemzők és nemzetközi szervezetek. Magyarország számára sokan várnak recessziót, a világ nagy gazdasági központjai közül pedig várhatóan az eurózóna számára lesz a legkeményebb ez az év. Összegyűjtöttük, milyen jóslatok vannak Magyarország és a világ gazdaságának alakulására.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év nem volt valami káprázatos Magyarország gazdasága szempontjából. Új munkahelyek alig teremtődtek, a gazdaság úgy másfél százalékkal bővülhetett mindösszesen, 2 százalék alatti GDP-növekedést pedig a lakosság nagy része nem érez meg.

Az euró szeptember óta a 300 forintos szint felett tartózkodik, év végén nem sok hiányzott ahhoz, hogy a novemberben felállított negatív rekordját (317,90 forint volt az euró) beállítsa. Könnyen lehet azonban, hogy a tavalyi évet még így is nosztalgia fogja övezni. A mostani információk alapján ugyanis nagy esélye van annak, hogy az idén recesszióba süllyed a magyar gazdaság.

Recesszió Magyarországon

A Reuters tizenkilenc elemző, kutatóintézet prognózisait összegző felmérése szerint 2012-ben minimálisan, 0,1 százalékkal visszaesik a gazdasági teljesítmény. A várakozások viszonylag széles skálán mozognak, de még a legoptimistább CIB elemzői sem reménykednek 0,7 százaléknál nagyobb bővülésben, a legborúlátóbb Raiffeisen szakértője pedig nem tart kizártnak 2 százalékos zsugorodást sem.

A nagyobb intézményeknek is hasonló elképzelésük van az előttünk álló esztendőről. A leggazdagabb országokat tömörítő OECD 0,6 százalékos recesszióra, a Magyar Nemzeti Bank hajszállal nulla feletti bővülésre, az Európai Bizottság félszázalékos növekedésre számít. Az utóbbi előrejelzést vallja a magyar kormány is.

GDP-változás (százalék)Infláció (százalék)
Raiffeisen Bank-25,1
GKI Gazdaságkutató-1,55
Pénzügykutató-0,75
OECD-0,64,9
Reuters-felmérés-0,14,9
MNB0,15
Kopint-Tárki0,34,6
Századvég0,44,9
Európai Bizottság0,54,5
Magyar kormány0,54,2


Az átlagemberek szempontjából a helyzetet súlyosbíthatja, hogy a pénzük eközben nem fogja megőrizni az értékét. Az infláció várhatóan 5 százalék körül lesz, szemben az eurózónában várt 1,6-1,7 százalékos árindex-emelkedéssel.

Folytatódik a leszakadás

Ha beigazolódnak a jóslatok, az egyet jelent azzal, hogy Magyarország leszakadása a régiótól az idén is folytatódni fog. Akár Brüsszel, akár a Párizsban székelő OECD prognózisait vesszük alapul, az tűnik valószínűnek, hogy Magyarországhoz képest a lengyelek szárnyalni fognak, de a szlovákok 0,6-2,4 százalékponttal jobb gazdasági teljesítménye is irigylésre méltó lesz.

Az Európai Bizottság prognózisaOECD-prognózis
Magyarország0,5-0,6
Csehország0,71,6
Szlovákia1,11,8
Románia2,1nincs adat
Lengyelország2,52,5


Az előrejelzések szerint a világ nagy gazdasági térségei közül az eurózónát viseli meg a leginkább 2012. Az euróövezet vezetői minden bizonnyal kiegyeznének az Európai Bizottság félszázalékos gazdasági növekedésre vonatkozó várakozásával (amiben felfedezhető némi kincstári optimizmus is). Az OECD szerint alig tudja elkerülni az eurózóna a recessziót az idén, de egyre több bankház szerint ez nem fog sikerülni, sőt az egyik legfrissebb tanulmány, a Centre for Economics and Business Research kutatóintézet előrejelzése szerint több mint 50 százalék az esélye annak, hogy az idén elkezdődik a közös pénzt használó övezet széthullása.

Eközben az Egyesült Államok másfél-két százalékos gazdasági növekedés elé nézhet, és ugyan a kínai gazdasági szárnyalás tartósságát illetően is egyre több aggódó hang hallatszik, egyelőre a 2012-es GDP-bővülési ütemet a legtöbb elemzőház még mindig 8-9 százalékra teszi.

Globális bizonytalanság

A jövő évi globális kilátásokat illető bizonytalanságot jól mutatja, hogy a Morgan Stanley legalább három különböző forgatókönyvvel számol 2012-re. Az elemzőház alapforgatókönyve szerint a globális GDP-növekedés 3,5 százalékos lesz, ezzel hosszú távú átlaga alá csökken.

Várakozásaik szerint Európában a fiskális unió irányába tesznek további lépéseket, hogy visszaszerezzék a befektetői bizalmat a kötvénypiacon, de a recessziót ettől még nem kerülheti el a kontinens. Az Egyesült Államokban az alapforgatókönyv szerint a kormány még egy évig folyósítja a kibővített munkanélküli juttatásokat, és nem tesz megszorító lépéseket.

Az ennél eggyel negatívabb szcenárió szerint az amerikai kormány a GDP 1 százalékát meghaladó megszorításokra kényszerül, Európában pedig nem sikerül megnyugtató döntéseket hozni a megszorításokról és a közös költségvetési fegyelemről. Ennek következtében a globális GDP 1,9 százalékosra esik, az amerikai gazdaság 2012 nagy részében szűkülni fog, Európa biztosan visszaesik, Kína gazdasága pedig csak 7,7 százalékkal bővül.

Van olyan forgatókönyv, amelynek részleteit a Morgan Stanley szerint jobb nem is megismerni. Ha az európai döntéshozók nem tudnak egyezségre jutni, és az Európai Központi Bank nem lép közbe, hogy jegybanki eszközökkel segítse a piacokat, akkor e pálya mentén sorozatos csődökre lehet felkészülni az állami és a magánszektorban, az euróövezet pedig felbomolhat. Ebben az esetben a globális növekedésre vagy más makromutatókra nagyon nehezen adható becslés - írja a Morgan Stanley, amelynek elemzői azért megjegyzik, hogy a Lehman-csődöt követő recesszió elhalványul ettől a jövőképtől.