Vágólapra másolva!
Két hétre előre tudnak csak időpontot adni a magyar ügyfeleknek egy osztrák bankban, olyan nagy az érdeklődés az ausztriai számlanyitás iránt. Az [origo] tapasztalatai szerint az osztrák bankok felkészülten várják a magyar ügyfeleket. Az osztrák bankok kondíciói és a számlát nyitók tapasztalatai alapján azonban több lépésben is megcsappan azoknak a pénze, akik Ausztriába menekítik a megtakarításukat.
Vágólapra másolva!

"Sajnos minden időpont foglalt jó előre" - szabadkozott telefonon az [origo] potenciális ügyfélként érdeklődő munkatársának egy osztrák bank magyar alkalmazottja, aki német nyelvű e-mailünkre is inkább telefonon válaszolt, mert így gyorsabban végez a sok ügyféllel. Végül egy két héttel későbbi időpontot kaptunk, azt is a kora reggeli órákra, így hajnalban kell majd indulnunk Kismarton (Eisenstadt) felé.

Az elmúlt hetekben a magyar gazdaság bizonytalan helyzete és a gyengülő forint miatti aggodalmak fokozódásával több hír jelent meg arról, hogy sokan Ausztriába - és Szlovákiába - menekítik pénzüket (Giró-Szász András kormányszóvivő pénteken riogatásnak minősítette a bankbetétek esetleges befagyasztásáról szóló híreket, Orbán Viktor kormányfő is azt nyilatkozta, hogy bár az ellenzék szerint az állam rá akarja tenni a kezét a magánbetétekre, "a kormánynak nincs köze a betétesek pénzéhez", a jegybank pedig azt közölte, hogy "a magyar bankrendszer kellően stabil"). Egy osztrák tulajdonú magyar bank névtelenséget kérő középvezetője az [origo]-nak megerősítette: több dunántúli nagyvárosban is legalább négy-öt ügyfél érdeklődik naponta arról, hogyan lehetne osztrák bankszámlát nyitni.

"Csodálkoznak, amikor megmondjuk, hogy nálunk ez nem lehetséges, ki kell menni hozzá Ausztriába" - mondta forrásunk, hozzátéve, nem lepődne meg, ha pénzintézetének vezetése a közeljövőben Magyarországról is lehetővé tenné ausztriai bankszámlák nyitását. Az [origo] által megkérdezett magyar bankár kérésünkre felvette a kapcsolatot ausztriai anyabankjának munkatársaival, Bécsből azt üzenték vissza, örömmel várják a magyar ügyfeleket, nekik is érdekük, hogy minél több betétet gyűjtsenek.

A banktisztviselő szerint főleg magánszemélyek jelentkeznek, de érdeklődött már náluk évi százmilliós forgalmat bonyolító vállalkozás is. A cég a devizában kapott bevételét akarja osztrák bankszámlára utalni, nem a forintját váltaná át euróra. Ehhez forrásunk szerint mai árfolyamon amúgy is nagy bátorság kell, mert a forint minimális erősödése esetén is jelentős veszteséget lehetne elszenvedni.

Van, aki a kormánytól félti

"Már egy éve gondolkoztam rajta, júniusban aztán léptem is" - mondta az [origo]-nak egy multinacionális vállalat menedzsere, aki hatmillió forintnak megfelelő eurót helyezett el a nyáron újonnan megnyitott ausztriai bankszámláján. "Ez a biztonsági tartalékom" - mondta, és nem győzte hangsúlyozni, hogy a pénz tiszta, adózott jövedelméből származik, tehát nem az adóelkerülés miatt vitte ki Ausztriába. A pénzköltöztetést azzal indokolta, hogy a magyar államtól félti a megtakarításait.

"Vannak bennfentes banki forrásaim, és olvasok gazdasági híreket is" - magyarázta a menedzser. Az sem zavarja, ha Ausztriában sokkal alacsonyabb kamatot kap a pénze után, mint Magyarországon, és annak ellenére sem kívánja hazahozni a pénzét, hogy a forint gyengülése miatt egymillió forintot nyerne, ha most forintra váltaná a bő fél éve Bécsbe vitt összeget. Az [origo] által megkérdezett banktisztviselő is azt mondta: leginkább a bizalom hiánya miatt érdeklődnek az ausztriai számlák iránt.

Alkotmányos banktitok

Ha valaki osztrák bankszámlát szeretne nyitni, annak ki kell utaznia ehhez Ausztriába. Az egyik határ menti osztrák városban elég egy útlevelet felmutatni, más adminisztratív akadály nincs, már intézik is a dolgot. Az osztrák bankok ráadásul kifejezetten segítőkészek, ha magyar betétesekről van szó: több pénzintézet honlapján van magyar nyelvű tájékoztató, illetve - mint azt az [origo] kísérlete mutatja - magyarul beszélő alkalmazottaik is vannak.

Az egyik, Magyarországon is fiókokkal rendelkező osztrák bank honlapján például "a megnövekedett érdeklődésre hivatkozva" tájékoztatják az ügyfeleket, hogy Magyarországon nem, csak ausztriai fiókokban lehet osztrák számlát nyitni. Egy másik, magyar leányvállalattal is rendelkező bank pedig "Diszkréció" címmel ecseteli az osztrák pénzügyi rendszer előnyeit és biztonságosságát.

Ebből kiderül az is, hogy Ausztriában a külföldi bankbetétek kamatai után 35 százalékos adót kell fizetni, de ezt anonim módon szedi be az állam, vagyis nem vizsgálják, kinek milyen megtakarításából érkezik a befizetés. Egy másik, magyar leányvállalattal szintén rendelkező bank tájékoztatója az Ausztriában alkotmányos erejű törvényben garantált banktitokra hívja fel a figyelmet. Külön kiemelik, hogy külföldi hatóságok kérésére is csak akkor adnak információt, ha "konkrét és megalapozott" a gyanú a számlatulajdonos ellen, és a kérelmező ország hatóságai korábban minden lehetséges belföldi eszközt felhasználtak a kért információ megszerzéséhez.

Olcsóbb-e egy osztrák bank?

Bizonyos feltételek teljesülése esetén olcsóbb az osztrák bankokban a számlakezelés, mint Magyarországon, de egyszerű magánszemélyként jellemzően drágább a számlatartás Ausztriában, ráadásul a pénzkimenekítés szinte minden lépcsőfokán sokat lehet bukni. Egy tipikus magyar kisbefektető lekötött bankbetétben, esetleg valamilyen nyíltvégű befektetési alapban tartja a megtakarításai legnagyobb részét. Ahhoz, hogy ezt kivigye az országból és egy ausztriai bankban betétként elhelyezze, előbb ki kell vennie a bankból, átváltania euróra, kiutaznia egy határ menti településre, és számlát nyitnia. Ez a tranzakció és a külföldi számlatartás minden eleme ráfizetéssel jár azoknak, akik egyébként forintban kapják a fizetésüket, forintban tudnak félretenni, és eddigi megtakarításuk is forintban gyűlt össze.

Az [origo] banki oldalak és Ausztriában számlát nyitó magyarok tapasztalatai alapján gyűjtötte össze, nagyjából milyen költségei vannak egy ilyen váltásnak.

Kamat- és árfolyamveszteség a likvidáláskor
A banki lekötés feltörése vagy egy befektetési alapban lévő tőke rossz időpontban történő készpénzzé tétele kamat- vagy árfolyamveszteséggel jár. Mostanában 7-10 százalékos 3 hónapos banki betéti akciók is vannak, ezt bukja el a betétes, ha idő előtt feltöri a lekötést. Ha befektetési jegyeket kell eladni, akkor nem mindegy, hogy milyen értékpapírokat mikor dobunk piacra, de a jelenlegi hangulatban jóval nagyobb annak az esélye annak, hogy ez veszteséggel jár.

Árfolyamveszteség az átváltásnál
Ha már hozzájutottunk a készpénzhez, akkor azt át kell váltania euróra. A pénzváltóknál ezt valamivel olcsóbban (egyes helyeken akár 2-6 forinttal kedvezőbb áron) lehet megtenni, mint a kereskedelmi bankoknál, de a mostani 320 közeli árfolyamoknál ez semmiképpen nem jó üzlet. Katasztrófa esetén jöhet még ennél rosszabb árfolyam, de a helyzet normalizálódása után a most menekülők majd azon bosszankodhatnak, hogy a csúcson vettek eurót.

Alacsonyabb kamat
Az osztrák bankok az eurós lekötések után alacsonyabb kamatot adnak, mint amennyit a magyarországiak az euróbetétek után, nem beszélve arról, hogy forintban milyen akciós kamatok a jellemzők. A tipikus lekötési forma Ausztriában a takarékbetétkönyv, amire évente 2 százalék körüli a kamat, bár akciósan akad 4,75 százalék is az első évre. A magyarországi nagybankok legtöbbje 4 százalékot súroló vagy afölötti kamatot ad az éves eurólekötésekre, a forintos megtakarításokra pedig 7-10 százalék közötti, igaz csak pár hónapra szóló kamatot fizetnek.

Magasabb bankköltségek
A számlatartás költségei is magasabbak, hiszen itthon - bizonyos feltételek megléte esetén - akár ingyen vagy havi néhány száz forintért is lehet számlát vezetni. Ausztriában negyedévente számítják fel a díjat, ez 10 és 30 euró (mai áron 3 és 9 ezer forint) között mozoghat, és jellemzően a számla megnyitásának is van egy nem nagy összegű (10 euró körüli) induló költsége.

Magasabb kamatadó
A banki kamat után Ausztriában is kell adózni, az itthoni 16 százalékhoz képest 35 százalékot. Az Európa más országaihoz képest is kiugróan magas kamatadóért cserébe Ausztria nagyobb diszkréciót biztosít a betétesei számára, ami különösen a külföldi számlatulajdonosok esetében érdekes, amennyiben az anyaország adóhatósága például információhoz szeretne jutni a külföldön tartott vagyonokról.