Felesége dollárügylete miatt kell magyarázkodnia a svájci jegybankelnöknek

Vágólapra másolva!
Várhatóan csütörtökön szólal meg először a svájci jegybankelnök, miután botrányt kavart Svájcban, hogy felesége jelentős mennyiségű dollárt vásárolt nyáron, nem sokkal azelőtt, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) rögzítette a frank árfolyamát. Az árfolyamrögzítés miatt akkor a frank árfolyama hatalmasat esett, ezért az SNB elnökét és feleségét bennfentes kereskedelemmel vádolja több politikus.
Vágólapra másolva!

A svájci központi bank elnöke csütörtökön várhatóan megtöri a csendet, és beszámol felesége megkérdőjelezett devizavásárlásáról - írja internetes oldalán a Reuters nemzetközi hírügynökség. Philipp Hildebrand az után szólal meg, hogy egy jegybanki alkalmazott részleteket szivárogtatott ki a tranzakcióról.

A svájci Blick című bulvárlap a Reuters beszámolója szerint azt írta, hogy a jegybankelnök felesége hatvanezer svájci frankot (szerdai árfolyamon számolva tizenötmillió-hétszázhúszezer forint) keresett azon, hogy augusztusban nagy mennyiségű dollárt vásárolt. Kashya Hildebrand, aki korábban kereskedőként dolgozott, most pedig egy zürichi galéria tulajdonosa, a svájci televíziónak azt mondta, úgy érezte, jó üzletet kötött.

"Az motivált, hogy a dollár nevetségesen olcsó volt a svájci frankhoz képest. Mivel tizenöt évig a pénzügyi és bankszektorban dolgoztam, figyelem a piacokat, és ez egy könnyű ügyletnek tűnt" - nyilatkozta Kashya Hildebrand.

A Svájci Nemzeti Bank már kivizsgálta az ügyet, és a múlt hónapban azt állapította meg, hogy a jegybankelnök feleségének tranzakciója nem ütközik a belső szabályzatba - írja a hírügynökség. Szerdán azonban a PricewaterhouseCoopers (PwC) nevű könyvvizsgáló cég jelentése miatt ismét politikai támadások középpontjába került Hildebrand asszony dollárvásárlása.

A PwC jelentésében az állt, hogy a jegybankelnök nem tudott előre felesége augusztus 15-ei ügyletéről, de egy aznapi e-mailben Philipp Hildebrand közölte, hogy minden hasonló tranzakcióhoz az ő személyes jóváhagyása szükséges.

A svájci jegybank néhány héttel később, szeptember 6-án bejelentette, hogy 1,2 eurós szinten rögzíti a svájci frank árfolyamát, és korlátlan mennyiségű frankot adnak el. A svájci jegybankelnököt politikai ellenfelei ez után vádolták meg azzal, hogy a frank gyengülésére játszó bennfentes kereskedés áll felesége dollárügylete mögött.

A gyanút erősíti egy másik svájci lap, a Tages-Anzeiger írása, amely egy Hildebrandhoz közel álló forrásra hivatkozva azt állítja, hogy a dollárvásárláshoz szükséges pénz egy lakás eladásából származott.

Philipp Hildebrand eddig nem szólalt meg az ügyben, csütörtökön azonban várhatóan megtöri a csendet.