Nagy árat kért a piac Magyarország finanszírozásáért

Vágólapra másolva!
A decemberinél jóval magasabb, 10 százalékos hozammal vitték el a befektetők csütörtökön a magyar adósságpapírokat. Egy állampapír-piaci szakértő szerint a Magyarországgal szembeni bizalomvesztéssel magyarázható a rossz eredmény.
Vágólapra másolva!

Eredetileg 45 milliárd forint értékben hirdetett meg egyéves kincstárjegyeket az Államadósság Kezelő Központ a befektetőknek, végül azonban csak 35 milliárd forintért adott el papírokat.

A befektetők nagyon magas hozamot kértek: az átlaghozam 9,96 százalék lett, ami a szerdai piaci hozamot több mint 1 százalékponttal haladja meg, az azonos futamidejű kincstárjegyek legutóbbi két aukcióján kialakult 7,21, illetve 7,91 százalékos hozamnál pedig több mint 2 százalékponttal magasabb.

"Párolog el a bizalom, a befektetők szerint továbbra is bizonytalan a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval való hiteltárgyalások eredménye. Bár a kormány csütörtökön közölte, hogy a kormány már kész felvenni a legszigorúbb kontrollt jelentő IMF-hitelt is, ez csak minimálisan javította a hangulatot. A kormányzati bejelentés egy-két pozíciózáráshoz elég, ami minimális javulást eredményezett a piaci hozamokban és a forint árfolyamában, de trendfordulóhoz nagyon kevés. Ahhoz, hogy a forint meginduljon előre, és a hozamok negatív irányba menjenek, világos politikai elköteleződésre van szükség" - értékelte az aukció eredményét Orbán Gábor, az Aegon kötvényportfólió-mendzsere. Arra a kérdésünkre, hogy ilyen magas áron, azaz hozam mellett miért adta el az ÁKK a kötvényeket, a szakember azt mondta, az államnak szüksége van pénzre, illetve a piaci finanszírozás folytonosságára, ezért bevállalta a magasabb költségeket is. (Az állampapíroknál a magasabb hozam azt mutatja, hogy csak magasabb kamatért hajlandóak kölcsönt adni a befektetők egy országnak, amely így egyre drágábban tudja kiváltani lejáró hiteleit. Az állampapírok sajátossága, hogy a emelkedő hozam esetén az árfolyamuk csökken.)