Nagyobb a kereslet a magyar állampapírok iránt

Vágólapra másolva!
A csődkockázati mutató csökkenése, a forint erősödése mellett az állampapírpiacon is javult a helyzet pénteken.
Vágólapra másolva!

"Mindenképpen pozitív, hogy a miniszterelnök közölte, mindent megtesznek a feszült piac helyzet rendezése érdekében, a kormány nem nyúl a jegybanki tartalékhoz, és hajlandó megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal" - mondta Karsai Péter, a Commerzbank szakértője a pénteki piaci eseményekről.

A bejelentés után erősödött a forint, a reggeli 319 forintról 315,60-ig esett az euró, és a magyar fizetőeszköz kismértékben felülmúlta régiós társait, az államkötvényhozamok pedig a csütörtöki 10,5-11 százalékos szintről 10 százalék alá süllyedtek. Az állampapírpiacon az elmúlt napokban alig volt vételi érdeklődés, pénteken azonban már volt némi élénkülés a vásárlói oldalon, ami szintén pozitívumként értékelhető. Szintén a feszültség enyhülését jelzi, hogy pénteken jelentősen csökkent a magyar csődkockázati mutató.

Karsai a kedvező pénteki mozgásokról azt is elmondta, hogy a bejelentéseket tetteknek kell követniük ahhoz, hogy a magyar piacok visszaszerezzék a bizalmat, erre utal az is, hogy a forint az erősödés után gyengült, így 317,80 forintra korrigált az euró árfolyama. "Ebben az is szerepet játszik, hogy az euró gyengül a nemzetközi piacon a dollárral szemben, ez pedig legtöbbször kedvezőtlenül befolyásolja a forint árfolyamát" - tette hozzá a szakember.