Lemondott a svájci jegybankelnök

Vágólapra másolva!
Philipp Hildebrandot nyár óta folyamatosan támadták, miután kiszivárgott, hogy a felesége mintegy félmillió dollárt vásárolt augusztusban, a svájci frank árfolyamrögzítése előtt három héttel. A bejelentésre átmenetileg erősödött a frank az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Bejelentette lemondását a svájci jegybank elnöke, Philipp Hildebrand. A bejelentésre átmenetileg erősödött a frank az euróval szemben. Svájcban nyáron tört ki botrány amiatt, hogy Hildebrand felesége mintegy félmillió dollárt vásárolt augusztusban, a svájci frank árfolyamrögzítése előtt három héttel. Kashya Hildebrand később elmondta, hogy eladta a félmillió dollárt, majd a nyereségéből származó pénzt ingatlanvásárlásra fordította.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A nyár óta gyűrűző botrány alatt először múlt csütörtökön megszólaló jegybankelnök sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a jövőben nagyobb átláthatóságra lesz szükség. "Megértem, hogy néhány szóban forgó tranzakció és az, ahogyan a médiában tálalták, megkérdőjelezi a becsületességemet" - mondta a Svájci Nemzeti Bank (SNB) elnöke.

"A legfontosabb azonban, amit ebből tanultam, az, hogy teljesen átláthatóvá kell tenni a Svájci Központi Bank igazgatótanácsi tagjainak pénzügyi tranzakcióit" - jelentette ki Philip Hildebrand. Majd hozzátette, hogy jogilag és erkölcsileg is megfelelően járt el. Hildebrand akkor azzal zárta nyilatkozatát, hogy amíg a kormány és a jegybank igazgatótanácsának bizalmát élvezi, addig marad a posztján.