Egy év visszaesést jósolnak az eurózónának Londonban

Vágólapra másolva!
Németország ugyan nem, de az eurózóna gazdasága visszaesik - értékelték Londonban az európai gazdaság kilátásait elemzők. Görögország az eddigi 12 százalékos visszaesés után újabb 10 százalékos zuhanásra számíthat.
Vágólapra másolva!

Négy negyedévi, vagyis egyéves euróövezeti recessziót jósoltak új előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők, akik szerint a visszaesés valószínűleg már meg is kezdődött a valutaunióban.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének januári világgazdasági prognózisa szerint a ház közgazdászai az eddigi adatok alapján úgy gondolják, hogy az euróövezeti gazdaság teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben csökkenni kezdett. A cég új előrejelzése szerint a recesszió 2012 harmadik negyedévének végéig eltart.

A JP Morgan elemzői az általuk jósolt visszaesés fő okai közé sorolják a valutauniós országokban zajló költségvetési szigorításokat, valamint a feszes hitelpiaci kondíciókat, amelyek nemcsak a perifériális országokra, hanem a központi eurótagállamok egy részére is jellemzők.

A cég a valutauniós GDP-érték 1 százaléknál valamivel nagyobb visszaesését várja a vizsgált ciklusban a legutóbbi csúcshoz mérve. A legsúlyosabb helyzetben lévő Görögországban azonban, ahol az adósságválság kirobbanása óta 12 százalékkal zuhant a hazai össztermék, a JP Morgan londoni elemzői még további "legalább 10 százalékos" GDP-visszaesést és 2014-ig elhúzódó recessziót valószínűsítenek.

Az intézet Németországban nem jósol recessziót, de 2012-re mindössze 0,3 százalékos német gazdasági növekedést állított be idei első előrejelzésébe. Franciaországban azonban a JP Morgan londoni közgazdászai szerint 2012-ben 0,6 százalékkal csökken a GDP-érték, Olaszországban pedig kétévi recesszióra számítanak a cég elemzői: becslésük szerint az olasz gazdaság teljesítménye az idén 1,7 százalékkal, jövőre 0,7 százalékkal esik vissza reálértéken.

Az euróövezet egészének növekedési kilátásaira mindazonáltal vannak a JP Morgan új prognózisánál is jóval borúlátóbb előrejelzések is a City elemzői közösségében.

Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) idei alapeseti prognózisa szerint a valutaunió GDP-értéke 2012 egészében átlagosan 0,6 százalékkal csökken.

A CEBR londoni közgazdászai azonban kidolgoztak egy "kockázati forgatókönyvet" is, amely azzal számol, hogy a politikai döntéshozóknak idén sem sikerül megegyezniük az euróválság megoldásának mikéntjéről, és ez "egy vagy több tagállam" távozásához, egyes államadósok törlesztésképtelenné válásához és bankcsődökhöz vezet.

E forgatókönyv megvalósulásának esetére a CEBR 2,0 százalékos átlagos euróövezeti GDP-visszaesést valószínűsít 2012-re.

Egy másik nagy londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics szintén azt jósolta idei évre szóló előrejelzésében, hogy 2012 valószínűleg döntő év lesz a valutaunió számára, és ha a politikusok nem állnak elő a régóta ígért átütő erejű megoldási javaslatokkal, akkor az euróövezet "megszűnik létezni jelenlegi formájában".

A ház londoni elemzői közölték: "legalábbis ez idő szerint" ez utóbbi fejleményt valószínűbbnek tartják, mint az euróválság megoldását, és azzal számolnak, hogy az idén megkezdődik az euróövezet "korlátozott formájú" felbomlása.

A Capital Economics e forgatókönyve alapján ebben az évben Görögország távozik, és 2013-ban "további kis tagállamok követik".

A ház az általa valószínűsített, ebből eredő gazdasági-pénzügyi felfordulás miatt 2012-ben 1 százalékos, 2013-ban már 2,5 százalékos euróövezeti GDP-visszaeséssel számol.

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke ugyanakkor egyenes utalást tett arra, hogy szerinte nem esik szét az euróövezet. Rehn - akit a BBC hírtelevíziója szólaltatott meg HardTalk című interjúműsorának szerdán sugárzott kiadásában - a riporter kérdésére, hogy "egy év múlva is lesz-e 17 tagállama az euróövezetnek", némi iróniával azt mondta: "egy év múlva is 17 tagország lesz, mert a következő egy évben még nem lépnek be új tagok".