Időpontot sem kapott Fellegi az IMF-től

Fellegi Tamás és Christine Lagarde, IMF, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
Még az IMF-hitelről szóló tárgyalások kitűzését is feltételhez kötötte Magyarország számára az IMF vezérigazgatója, aki magyar idő szerint csütörtök éjjel egyeztetett Washingtonban Fellegi Tamás tárca nélküli miniszterrel. Christine Lagarde IMF-vezérigazgató szerint hasznos eszmecserét folytattak, de az IMF csak akkor áll szóba Magyarországgal, ha az kézzel fogható lépéseket tesz a stabilitásért, és az EU-val is kibékül.
Vágólapra másolva!

Washingtonban tárgyalt csütörtök éjjel Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter Christine Lagarde-dal, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójával. A nemzetközi pénzügyi szervezetekkel folytatott tárgyalásokért felelős miniszter helyi idő szerint késő délután, magyar idő szerint késő éjszaka kezdte meg a megbeszélést az IMF székházában, az egyeztetést az IMF vezetője "hasznos eszmecserének" nevezte.

"Nagyon hasznos eszmecserét folytattunk a legutóbbi magyarországi fejleményekről, és arról, hogy a jelen gazdasági helyzet megoldásához hogyan tudna az IMF a legjobban hozzájárulni" - írta Christine Lagarde az [origo]-hoz eljuttatott közleményében. A nyilatkozatból azonban úgy tűnik, hogy Fellegi nem tudott túl sok konkrétumot elérni, az IMF vezérigazgatója ugyanis egyelőre ahhoz is feltételeket támasztott, hogy időpontot jelöljenek ki a hivatalos magyar IMF-tárgyalásokhoz.

"Jeleztem, hogy mielőtt az IMF meghatározhatná, hogy mikor, és egyáltalán kezd-e tárgyalásokat egy készenléti hitelkeretről, kézzel fogható lépéseket kell látnunk, amelyek bizonyítják a [magyar] hatóságok erős elkötelezettségét a makrogazdasági stabilitáshoz szükséges politika megvalósításában" - áll a közleményben. Ezzel Lagarde azt is megpendítette, hogy amennyiben Magyarország nem tesz megfelelő lépéseket, még hivatalos IMF-tárgyalásokra sem kerül sor.

A vezérigazgató hozzátette: "Az európai hatóságok és intézmények támogatása szintén kritikus fontosságú lenne egy új [hitel-] programról szóló tárgyaláshoz." Ennek a feltételnek a teljesítése jelenleg nem tűnik egyszerűnek: az Európai Bizottság éppen csütörtökön erősítette meg, hogy támogatás helyett egyelőre jogi eljárás megindítását fontolgatja Magyarországgal szemben, amiért nem vonta vissza a szerintük uniós jogba ütköző törvényeit.

Fellegi szerint Magyarország elkötelezett

Az IMF-fel egyeztető magyar delegáció közleménye szerint Fellegi Tamás megerősítette, hogy a magyar kormány elkötelezett az IMF által fontosnak tartott célok mellett. A közlemény szerint "megállapodtak" abban, hogy "Magyarországnak olyan politikát kell folytatnia, amely megerősíti a piacok bizalmát a magyar gazdasági helyzetben, és lefekteti a fenntartható fejlődés alapjait az országban". A kormány ezeket a célkitűzéseket egy közös egyetértéssel elfogadott program keretében szeretné megvalósítani - írták.

Forrás: MTI/IMF/Stephen Jaffe
Fellegi és Lagarde tárgyalása

Fellegi az egyeztetésen figyelmeztetett az időtényező fontosságára is - áll a közleményben. Az EU támogatásáról szólva pedig azt mondta, hogy Magyarország az EU tagállama, és így minden IMF-programról folytatott megbeszélésről egyeztetnie kell az unió vezetésével is. A magyar delegáció ezért hamarosan megbeszélést folytat az Európai Központi Bankkal és az Európai Bizottsággal is. A jövő héten a delegáció Németországban folytatja előzetes egyeztető körútját, ahol hétfőn és kedden tárgyalásokat folytat - többek között - Mario Draghival, az Európai Központi Bank elnökével, Jens Weidmann-nal, a Német Szövetségi Bank (Bundesbank) elnökével.

Előzetes tárgyalás

Fellegi azért utazott Washingtonba, hogy informális egyeztetéseken készítse elő a későbbi hivatalos tárgyalásokat, amelyek egy Magyarország által igényelt IMF-hitelről szólnak majd. Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta, hogy Fellegi minden olyan hitellehetőségről tárgyalhat, amely segít Magyarországnak továbbra is a piacról finanszírozni magát. A kormány nem akar konkrétan pénzt felhasználni az IMF-től, hanem egy elővigyázatossági hitelkeretet igényelne, amely biztosítékként garantálja Magyarország fizetőképességét.

A washingtoni megbeszélésen részt vett Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és Szapáry György washingtoni nagykövet is.