Megszakadtak a tárgyalások a görög adósság leírásáról

Vágólapra másolva!
Visszavonulót fújtak a görög adósságválság megoldásában részt vevő magánbefektetők, ami veszélybe sodorja az uniós mentőcsomag következő részletének a folyósítását.
Vágólapra másolva!

Megszakadtak a tárgyalások Görögország és a görög adósságválság megoldásában részt vevő magánbefektetők között. Görögország azt szeretné elérni, hogy leírják adósságának a felét, és a megegyezés a magánbefektetőkkel feltétele annak, hogy Athén megkapja a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió mentőcsomagjának következő részét. E nélkül Görögországnak elfogyna a pénze, és arra kényszerülhet, hogy elhagyja az eurózónát.

A bankok és befektetési alapok heteken át tárgyaltak a görög kormánnyal az adósság átstrukturálásáról. Az előzetes megállapodás értelmében az általuk birtokolt kötvényállomány névértékének 50 százalékát írnák le készpénzért és újabb kötvényekért cserébe. Így - a döntéshozók reményei szerint - mintegy 100 milliárd euróval csökkenne a görög államadósság, és GDP-arányosan 2020-ra a jelenleg várt 160 százalékról 120 százalékra mérséklődne. Az ügylet egyik kulcsfontosságú eleme, hogy az adósság átstrukturálása önkéntes alapon történjék, a befektetők viszont attól tartanak, hogy Görögország ezt megakadályozná.