Az EU mentőalapját is leminősítette az S&P

Vágólapra másolva!
 Az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt Franciaország és Ausztria húzta magával, és Németország maradt az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer egyetlen "AAA" besorolású nagy garantáló országa. A hitelminősítő szerint az Európai Unió tavaly létrejött pénzügyi mentőrendszere akkor szerezheti vissza a legjobb minősítést, ha további garanciákat vállal.
Vágólapra másolva!

A Standard & Poor's egy fokozattal "AA pluszra" rontotta az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer (EFSF) eddigi lehetséges legjobb, "AAA" besorolását hétfőn - írja internetes oldalán a BBC. A hitelminősítő szerint az Európai Unió tavaly létrejött pénzügyi mentőrendszere akkor szerezheti vissza a legjobb minősítést, ha további garanciákat vállal - írja a BBC.

A hitelminősítő lépésére néhány nappal az után került sor, hogy pénteken az S&P megvonta az "AAA" államadósság-besorolást Franciaországtól és Ausztriától, és ezzel Németország maradt az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer egyetlen "AAA" besorolású nagy garantáló országa. Pénteken az S&P összesen kilenc valutauniós ország államadósság-besorolását rontotta.

A Standard & Poor's által péntek éjjel bejelentett tömeges leminősítésig a nem EFSF-kedvezményezett tagállamok 726 milliárd eurós garanciavállalásából 62 százalék jutott az "AAA" osztályzatú euróövezeti tagállamokra, így az EFSF hozzávetőleg 450 milliárd euró finanszírozást hajthatott fel a megingott pénzügyi helyzetű valutauniós gazdaságok támogatására a piacról anélkül, hogy veszélybe sodorta volna saját "AAA" besorolását. Ezért kapott az EFSF - amelynek névleges kihelyezési kapacitása 440 milliárd euró - "AAA" minősítést a nagy nemzetközi hitelminősítőktől.

Franciaország és Ausztria kiesésével azonban az "AAA" kategóriájú garanciavállalások aránya a teljes kötelezettségvállalási állományon belül 37 százalékra zuhant - áll a Bank of America Merrill Lynch hétfői londoni elemzésében.

A tavaly májusban létrehozott Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt (angol rövidítéssel EFSF) ideiglenesnek tervezték, az eredeti terv szerint csak 2013-ig működött volna. Néhány hónappal később azonban kiderült, hogy ez kevés lesz, nagyobb fegyelemre és állandó pénzügyi mentőövre van szükség. Pár hónappal később, októberben azonban - mint az akkori közlemény fogalmaz - "az állam- és kormányfők egyetértenek abban, hogy az euróövezet egésze pénzügyi stabilitásának megőrzése érdekében a tagállamoknak állandó válságrendezési keretet kell létrehozniuk".