Nem fogott Franciaországon a leminősítés

Vágólapra másolva!
Nem tervezi Franciaország leminősítését a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő azonban arra figyelmeztet: a francia gazdaság növekedési kilátásai kockázatot jelentenek a kormány költségvetési konszolidációs tervére.
Vágólapra másolva!

Fenntartja Franciaország legmagasabb, AAA adósbesorolását, de folyamatosan nyomon követi a francia gazdaságban zajló folyamatokat az első negyedévben a Moody's - közölte a nemzetközi hitelminősítő hétfőn. A Standard & Poor's pénteken egy fokozattal AA pluszra rontotta Franciaország államadós-besorolását. A Moody's szerint a francia gazdaság összességében erős, de növekedési kilátásai kockázatot jelentenek a kormány költségvetési konszolidációs tervére.

A Bloomberg hírügynökség hétfőn azt írta, hogy estek a francia állampapírok hozamai, miután a befektetők már beárazták, hogy a Moody's esetleg leminősíti az országot.

A francia kormány legfontosabb tagjai péntek este válságtanácskozásra gyűltek össze, miután a gazdasági miniszter bejelentette, hogy Párizs elveszítette a legjobb (AAA) minősítést, és besorolása egy fokkal, AA+ szintre romlott az S&P ügynökségnél. A hitelminősítő cég december elején 15 eurózóna-országot negatív megfigyelés alá vett: akkor azzal indokolta a lépést, hogy az elmúlt hetekben olyan mértékűvé erősödött az euróövezetben "a rendszerszintű stressz", amely már az összes, eurót használó ország adósmegítélésére lefelé ható nyomást gyakorol.