Görögország ismét nekifutna a tárgyalásoknak a magánhitelezőkkel

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a múlt héten megszakadtak a tárgyalások, Lukasz Papadémosz görög miniszterelnök bízik abban, hogy a görög kormány meg tud állapodni a magánhitelezőkkel. A görög pénzügyminiszter szerint már szerdán újraindulhatnak az egyeztetések.
Vágólapra másolva!

A görög miniszterelnök, Lukasz Papadémosz bízik abban, hogy megállapodás születhet a görög kormány és magánhitelezői között az államadósság önkéntes, részleges leírásáról. Papadémosz a CNBC üzleti hírcsatornának adott interjújában azt mondta: "a folyamatban lévő megbeszélések olyan ponthoz jutottak, amely közel áll a megállapodáshoz, de még egyeztetni kell arról, hogy miként rakjuk össze az egyes elemeket".

A Marketwatch szerint Papadémosz azt is mondta, az eurózónából való kilépés és a drachmához való visszatérés nem járható út.

A világ legnagyobb bankjait képviselő, washingtoni székhelyű Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) az euróövezeti állam- és kormányfők októberi találkozóján egyezett bele egy részleges, önkéntes alapon történő adósságleírásba. A megállapodás értelmében a 206 milliárd eurós magánbefektetői kötvényvagyon névértékének 50 százalékát írnák le oly módon, hogy a névérték 35 százalékának megfelelő értékben hosszú lejáratú papírokat kapnának a befektetők, míg 15 százalékot készpénzben fizetne ki a görög állam. A tárgyalásokról kiszivárgó információk szerint a legnagyobb vita a kibocsátandó, 20-30 év lejáratú papírok kamatfeltételei körül alakult ki.

Az IIF pénteken közleményben jelezte, hogy átmenetileg leálltak a tárgyalások Athénban, hogy mindkét fél "átgondolhassa" a helyzetet. A hétvégén Evangelosz Venizelosz, Görögország pénzügyminisztere azt mondta, hogy reményei szerint szerdán folytatódhatnak a megbeszélések.

A megegyezés a magánbefektetőkkel feltétele annak, hogy Athén megkapja a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió mentőcsomagjának következő részét. E nélkül Görögországnak elfogyna a pénze, és arra kényszerülhet, hogy elhagyja az eurózónát.

Görögország sűrű hét elé néz: a nemzetközi hitelezők képviselői kedden utaznak Görögországba. A Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bizottság szakemberei azt ellenőrzik majd, teljesítette-e Görögország a mentőprogramban vállalt kötelezettségeit.

Sztrájkolnak a héten az újságírók, akik közül sokan a pénzügyi válság hatására elmaradó reklámbevételek miatt több hónapja nem kaptak fizetést. Kedden és szerdán nem lesz híradó a televíziókban és rádiókban, szerdán és csütörtökön pedig a napilapok nem jelennek meg - közölte hétfőn az újságírók érdekképviseleti szerve.