IMF: A válság veszélyesebb, mint valaha

David Lipton az IMF vezérigazgató-helyettese
Vágólapra másolva!
Az európai kilátások gyászosak, a világgazdaságra ható kockázatok pedig magasak az euróövezeti válság miatt - véli a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgató-helyettese. David Lipton ugyanakkor jó hírnek tartja, hogy ismerik a kiutat jelentő politikákat.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) korábban már figyelmeztetett arra, hogy veszélyes, új szakaszába lépett a világgazdasági válság. A szervezet vezérigazgató-helyettese egy hétfői beszédben azonban azt mondta, hogy sajnálatos módon ez a szakasz már nem új, de veszélyesebb, mint valaha.

David Lipton Hongkongban beszélt arról is, hogy a pozitív amerikai gazdasági mutatók ellenére összességében romlott a világgazdasági aktivitás 2011 utolsó negyedévében, és a rövid távú kilátások észrevehetően rosszabbak a szeptemberben közöltnél. A közgazdász szerint az akkor azonosított negatív irányú kockázatok megvalósultak.

Lipton úgy véli, hogy a rosszabb gazdasági helyzet legfőbb oka az euróövezeti válság. Elmondta, hogy különösen a pénzügyi fenntarthatóság és a banki veszteségek miatt nőttek a kötvényhozamok az euróövezeti államokban. Az amerikai közgazdász szerint a banki finanszírozás majdhogynem megszűnt, mivel a legnagyobb bankok azzal javítanak tőkepozícióikon, hogy eszközöket értékesítenek, és korlátozzák a hitelezést.

Lipton megerősítette, hogy az európai kilátások gyászosak, és az Európára, illetve a világgazdaságra ható kockázatok magasak. Kijelentette ugyanakkor azt is: "ha van jó hír, az az, hogy ismerjük a kiutat jelentő politikákat, és éppen az ehhez szükséges pénzügyi háttér megteremtésén dolgozunk". Ha van erre irányuló politikai szándék, akkor nagy eséllyel megoldódhatnak az európai gondok - mondta a közgazdász.

Az euróövezeti kilábalás négy legfontosabb elemének nevezte, hogy több banki és állami likviditás, több költségvetési konszolidáció, több növekedés és több integráció legyen. Megdicsérte az európai vezetők megállapodásai nyomán körvonalazódó gazdasági csomagot, ám elmondta, 2012 legnagyobb kihívása, hogy továbblépjen Európa ezeken a területeken.