Növelné az EU nyomását Magyarországon az Amnesty International

Vágólapra másolva!
Nagyobb nyomást kell gyakorolnia az Európai Uniónak Magyarországra az Amnesty International szerint, hogy a magyar jogszabályok összhangban legyenek az unió emberi jogi normáival.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió Bizottságának sürgősen nyomást kell gyakorolnia a magyar kormányra, hogy az biztosítsa, az új alaptörvény és a magyar jogszabályok összhangban legyenek az unió emberi jogi normáival - írja az Amnesty International az Európai Bizottságnak (EB) címzett levelében.

"Az Európai Bizottságnak végre komolyan kell vennie a Magyarországon felmerülő problémákat, és követelnie kell a tagállamtól az uniós tagság alapját képező emberi jogi normák tiszteletben tartását" - mondta Nicolas Beger, az Amnesty International Európai Intézetek Irodájának igazgatója. A szervezet emellett továbbra is kritizálja a korlátozó hatású médiaszabályozást, amely a gyakorlatban veszélyt jelenthet a véleménynyilvánítás és a szólás szabadságának érvényesülésére Magyarországon.

2011-ben az EB elkezdte vizsgálni, hogy a magyar alaptörvény és néhány kapcsolódó jogszabály megfelel-e az EU-szerződéseknek, köztük az Alapjogi Chartának. 2011 decemberében Viviane Reding biztos a magyar miniszterelnöknek írott levelében fejezte ki aggodalmát a bírák korai nyugdíjazása kapcsán, és az újonnan létrehozott Nemzeti Adatvédelmi Hatóság függetlenségével kapcsolatos kételyek miatt. A szervezet szerint ezért a bizottságnak egy átfogóbb megközelítéssel kell megvizsgálnia, hogy az eddig kifogásolt részterületeken túl milyen emberi jogi szempontból ütköznek a magyar jogszabályok az európai normákba.

Az Amnesty International kritizálja a huszonhét biztos mindegyikét, hogy eddig nem léptek fel hatékonyan a magyar alaptörvény, a kapcsolódó jogszabályok és a médiaszabályozás ellen, amelyek az emberi jogi normák gyakorlati érvényesítését csorbíthatják.

A BruxInfo hétfői jelentése szerint az Európai Bizottság kedden várhatóan megindítja a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. A kiszivárgott hírek szerint az eljárás a jegybanktörvényt és az igazságszolgáltatás területén fennálló diszkriminációt is érinteni fogja.