Valószínűleg már tavaly recesszióban volt a brit gazdaság

Vágólapra másolva!
Az utolsó negyedévre valószínűsített recesszió után 2012-ben is visszaesést várnak a brit gazdaságban londoni elemzők. Helyzetértékelésük szerint az euróövezet jelenlegi formájában nem marad fent hosszú távon.
Vágólapra másolva!

A brit gazdaság valószínűleg már recesszióban van, és 2012 egészét is jó eséllyel recesszióban tölti - jósolták hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők, jóllehet ez a vélekedés nem egyöntetű a city elemzői közösségében. Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) befektetők számára hétfőn összeállított prognózisa szerint a cég azzal számol, hogy Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - már a tavalyi utolsó negyedévben visszacsúszott a recesszióba.

A ház közgazdászai közölték: az eddigi, 0,7 százalékos idei brit gazdasági növekedést valószínűsítő előrejelzésükkel szemben már 0,4 százalékos éves GDP-visszaesést várnak, de ha az euróövezeti fejlemények "különösen kedvezőtlen irányt vesznek", a brit gazdaság teljesítménye a cég becslése szerint akár 1,1 százalékkal is eshet 2012-ben. Az új prognózishoz fűzött 22 oldalas részletes elemzésben a CEBR szakértői egyértelművé teszik, hogy a "különösen kedvezőtlen" fejlemények alatt az euróövezet felbomlását értik, és e forgatókönyv megvalósulását "nagyon valószínűnek" tartják. A CEBR nem először ad hangot annak a véleményének, hogy az euróövezet jó eséllyel nem marad fenn jelenlegi formájában.

A ház a világgazdaság idei évére összeállított, minap Londonban ismertetett előrejelzésében közölte, hogy jelenleg 60 százalékos valószínűséget lát "legalább egy, de inkább több" tagország távozására az euróövezetből már 2012 végéig. A cég londoni elemzői közölték azt is, hogy az eddigi 80 százalék helyett most már 99 százalékos eséllyel jósolják az euróövezet teljes szétesését egy évtizeden belül.

Görögország után további kis államok is távozhatnak

Egy másik nagy citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics 2012-re szóló előrejelzése szerint ha a politikai döntéshozók az idén nem állnak elő a régóta ígért, átütő erejű megoldási javaslatokkal, akkor az euróövezet "megszűnik létezni jelenlegi formájában". A ház londoni elemzői közölték: "legalábbis ez idő szerint" ez utóbbi fejleményt valószínűbbnek tartják, mint az euróválság megoldását, és azzal számolnak, hogy 2012-ben megkezdődik az euróövezet "korlátozott formájú" felbomlása. A Capital Economics e forgatókönyve alapján az idén Görögország távozik, és 2013-ban "további kis tagállamok követik".

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - januárra szóló havi világgazdasági előrejelzésében 40 százalékosra becsülte az euróövezet két éven belüli szétesésének esélyét. Az EIU szerint egy ilyen fejlemény Európában gazdasági depressziót és a világgazdaság egészében is súlyos recessziót okozna. Hétfőn egy másik nagy londoni elemzőcég is azt valószínűsítette, hogy a brit gazdaság már recesszióban van, de ez a ház nem jósolt éves recessziót. Az Ernst & Young könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű gazdasági kutatóintézetének friss negyedéves prognózisa szerint Nagy-Britannia technikai recesszióban van, és a brit gazdaság teljesítménye az idei második félévig stagnálni fog.

A ház szerint ugyanakkor a második félévtől enyhülni kezd az infláció, és ez lendületet adhat a fogyasztásnak. Mindemellett az amerikai és "sok más" külföldi gazdaság ellenállóképessége, valamint a nagyvállalatok erőteljes pénzügyi helyzete alapján az ITEM Club nem számít súlyos, kettős mélypontú brit recesszióra - áll a cég hétfői előrejelzésében.

A ház az idei évre ezzel együtt is alig 0,25 százalékos GDP-növekedést vár Nagy-Britanniában, és azzal számol, hogy a munkanélküliek száma jövőre megközelíti a 3 milliót; ez 9,3 százalékos munkanélküliségi rátának felelne meg. A brit munkanélküliség már most is több mint másfél évtizedes csúcson van.