Még nincs megoldás a Malév ügyében

Vágólapra másolva!
Bár a kormány tárgyalt a Malév jövőjéről, részleteket azonban nem lehet tudni. Az állami támogatások visszafizetését előíró uniós döntés miatt nehéz helyzetbe kerülő cég megmentésére vagy új légitársaság alapítására néhány hónapja maradt a kormánynak.
Vágólapra másolva!

"A kormány tárgyalt a Malévről" - mindössze ennyit mondott Giró-Szász András kormányszóvivő az MTI kérdésére, többet azonban nem árult el. Ez alapján egyelőre kérdéses, hogy mi lesz az elmúlt években milliárdokat felemésztő légitársaság sorsa, amely eddig is komoly fejtörést okozott a kormánynak.

A helyzet rendezése azért sürgős, mert az Európai Bizottság a múlt héten döntött arról, hogy a Malévnak az állami támogatásokat vissza kell fizetnie. A brüsszeli testület szerint ugyanis a Malévnak 2007 és 2010 között (a privatizációkor és a visszaállamosításkor) nyújtott összesen százmilliárd forintos finanszírozás jogellenes állami támogatásnak minősül. A Malévnak nincs annyi pénze, hogy visszafizesse az összeget, ezért vélhetően csőd- vagy felszámolási eljárás vár a cégre.

Az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) még a múlt héten közölte, változatlanul kiemelten számolnak egy szakmai befektető bevonásának lehetőségével a Malévnál. Az NFM közölte azt is, hogy az Európai Bizottság határozata több hónap mozgásteret ad a kormánynak, így az NFM szerint biztosra vehető, hogy a kabinet végül az "egyaránt kellőképpen előkészített alternatívák közül a legmegfelelőbbet és legeredményesebben végrehajthatót" választhatja majd ki.

A légitársaság az uniós döntés megjelenése után közölte, a cég napi működését nem befolyásolja az uniós állásfoglalás. A társaság egyébként 2012-re jelentősen javuló üzemi eredménnyel számol az elmúlt év utolsó negyedévében elért kereskedelmi eredmények alapján.