NGM: Ki Kopits György és miért?

Vágólapra másolva!
Válaszolt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Kopits György vádjára, aki egy interjúban Matolcsy Györgyöt alkalmatlannak nevezte a minisztérium vezetésére. Az NGM szerint Kopits sértődött és hiteltelen. Két napja Járait osztotta ki Matolcsy, aki Kovács és Kopits közt volt a Költségvetési Tanács vezetője.
Vágólapra másolva!

Járai Zsigmond után Kopits Györgyöt, a Költségvetési Tanács korábbi elnökét kritizálta a Nemzetgazdasági Minisztérium. A közleménynek azt a címet adták, hogy "ki Kopits György és miért?"

Kopits György az eheti Heti Válasznak adott interjújában azt állította, hogy Matolcsy Györgynek már nincs hitelessége sem belföldön, sem külföldön, ezért Orbán Viktornak meg kell válnia tőle. Hozzátette, hogy Naszvadi György államtitkárnak is mennie kellene, mert "a múlt rendszerben tanulta mesterségét, teljes mértékben bebizonyította alkalmatlanságát a posztra. Erre ékes példa Magyarország 2012-es költségvetése".

A minisztérium a Költségvetési Tanácsot 2009-től 2011 elejéig vezető Kopits Györgyről kijelenti, hogy "személyes felelősség terheli a 2010-es költségvetés meghamisításában". Az NGM azzal érvelt, hogy Kopits úgy hagyta jóvá a költségvetést, hogy "az abban szereplő 3,8 százalékos hiánnyal szemben ténylegesen 7 százalék felett alakult volna hiány, ha azt az Orbán-kormány erélyes intézkedésekkel nem csökkentette volna". A Naszvadi elleni támadást az NGM méltatlannak, Kopitsot pedig hiteltelennek nevezte és azt is felrótta neki, hogy az MNB Monetáris Tanácsának tagjaként engedte a devizahitelezés elterjedését.

A közlemény következetlen abból a szempontból, hogy azt a költségvetést, amelyet Kopits is aláírt, a Kovács Árpád által vezetett Állami Számvevőszék is jóváhagyta, azaz a "költségvetés meghamisításában" akkor őt is felelősség terheli. Kovács Árpádot a közlemény azonban dicséri. "Értjük, hogy Kopits György sértődött ember és nagyon szeretne újból a Költségvetési Tanács elnöke lenni, de most, hogy egy kitűnő és hiteles szakember vezeti a Költségvetési Tanácsot, rá már nincs szükség." A tanácsot január 10-e óta Kovács Árpád vezeti .

Kovács azt a Járai Zsigmondot váltotta a poszton, akinek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter két napja üzent minisztériumi közleményben. "Járai Zsigmondot egyébként szívesen látom egy beszélgetésre miniszteri dolgozószobámban, a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületében, hogy személyesen is meggyőződhessen arról, kitűnő szellemi és fizikai állapotnak örvendek" - zárja közleményét Matolcsy György. A kormány gazdaságpolitikáját dicsérve a miniszter hozzátette, hogy sikereket "nem látni közgazdasági vakság, nem elismerni több mint udvariatlanság."

Járai lemondását az MTI-nek azzal indokolta, hogy a gazdasági stabilitásról szóló, január 1-jétől hatályos új törvény a korábbinál jelentősebb feladatokkal látja el a Költségvetési Tanácsot, és ezek elvégzése számára olyan helyzetet teremt, amely egyéb - a köz- és a magánszférában ellátott - funkcióival összeegyeztethetetlen.