Vágólapra másolva!
Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerint a jövő heti Orbán-Barroso találkozó után nem lesz akadálya, hogy elkezdődjenek a tárgyalások egy Magyarországnak nyújtandó pénzügyi hitelkeretről. Pontos időpontot azonban nem kívánt mondani az egyeztetések megkezdéséről.
Vágólapra másolva!

"Nem látok semmilyen olyan témát, ami megakadályozná, hogy elinduljanak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval egy Magyarországnak nyújtandó pénzügyi segítségről" - jelentette ki Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter péntek délben a brüsszeli magyar képviseleten tartott sajtótájékoztatóján, miután tárgyalásokat folytatott Olli Rehn pénzügyi biztossal. Fellegi úgy fogalmazott, hogy "van fény az alagút végén".

"Abba a helyzetbe jutottunk, hogy látjuk azokat a pontos feltételeket, amelyeket a tárgyalásokkal kapcsolatban értelmeznünk kell. Azt is látjuk, hogy mik azok, amelyekben külön döntést kell hozni. Ezekről a kormánynak be fogok számolni valószínűleg a hét végén" - közölte Fellegi Tamás.

A miniszter szerin José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök jövő heti brüsszeli találkozója kiváló alkalom lesz arra, hogy tisztázzák az EB és a magyar kormány közötti politikai témákat. Fellegi nem kívánt pontos időpontot mondani, hogy mikor indulhatnak el a tárgyalások, de szerinte ennek az Orbán-Barroso találkozó után nem lesz akadálya. "De nekem sincs kristálygömböm" - tette hozzá.

Teljesíteni kell előbb

Amadeu Altafaj Tardio bizottsági szóvivő szerint Rehn és Fellegi találkozóján a tárgyalások konkrét időpontjáról azért nem esett szó, mert előbb a feltételeket kell teljesítenie Magyarországnak.

Tardio a Bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján Brüsszelben elmondta, hogy a találkozón konkrét törvényekről tárgyaltak, köztük azokról, amelyek megváltoztatása előfeltétele a hivatalos IMF-EU-hiteltárgyalások elkezdésének. Rehn a jogbiztonság fontosságára hívta fel Fellegi Tamás figyelmét a tárgyalásokon - tette hozzá a szóvivő.

Lesz kontroll

A miniszter sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány tisztában van azzal, hogy a pénzügyi segítségnek lesznek feltételei és hogy az IMF-program felügyelettel és kontrollal jár együtt. "Soha nem gondolta a magyar kormány, hogy feltételek nélkül kapunk segítséget" - tette hozzá.

A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság helyzete jelenleg nem teszi szükségessé, hogy azonnal hiteleket hívjon le a kormány az IMF-től, ezért csak egy elővigyázatossági keretet szeretne kapni a kabinet. "Ha ez egy készenléti hitelkeret keretében történik meg, részünkről az is rendben van" - tette hozzá a miniszter.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az egykulcsos adó kérdése szerepel-e a Brüsszel részéről megemlített feltételek közt, a magyar miniszter közölte: ez a téma része a tárgyalási folyamatnak. Szerinte miután a tárgyalások egyik kérdése a makrogazdasági csomag és annak jövője, "minden olyan kérdés, amely a költségvetéssel, a bevételekkel, a kiadásokkal, az adórendszerrel kapcsolatos, természetszerűleg szerepelni fog". Ebben - mondta - semmi szenzáció nincs. "Az a kérdés, hogy miként fog szerepelni, és milyen konzekvenciája van ennek a kérdésnek" - jegyezte meg.

Körút volt

Csütörtökön Fellegi Tamás ausztriai egyeztetésein megerősítette, hogy a magyar kormánynak határozott szándéka az IMF/EU-megállapodás mielőbbi elérése, és elkötelezett a makrogazdasági stabilitás és a gazdasági recesszió elleni küzdelem szempontjából fontos lépések meghozatala iránt.

Fellegi csütörtökön Ewald Nowotny osztrák jegybankelnökkel és Wolfgang Duchatczek alkormányzóval tárgyalt, és megbeszélést folytatott Maria Fekter osztrák pénzügyminiszterrel is. A tárca nélküli miniszter korábban Németországban az Európai Központi Bankkal és a német kormánnyal folytatott egyeztetéseket, előttepedig Washingtonban tárgyalt a Nemzetközi Valutaalappal.


Fellegi Tamás és Olli Rehn Brüsszelben megkezdik tárgyalásukat