Vágólapra másolva!
Egy, az Index által megszerzett kormánytervezet szerint a költségvetési intézmények szabad forrásai nem nyújtanának elég fedezetet a devizahitellel rendelkező közszolgák végtörlesztéséhez, ezért az árfolyamrögzítéshez nyújtott kedvezményekben reménykedhetnek az érintettek.
Vágólapra másolva!

Várhatóan pénteken tárgyal a kormány a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jóváhagyott, a költségvetési szférában dolgozó devizahitelesek megmentését célzó javaslatról - derül ki az Index csütörtöki cikkéből.

A lap birtokába jutott kormányhatározat-tervezet szerint a költségvetési intézmények a működéshez nem szükséges, szabadon felhasználható pénzüket a dolgozók végtörlesztésének támogatására kell fordítaniuk, továbbá a közszférában dolgozók kedvezményes árfolyam-rögzítési konstrukciót vehetnek igénybe.

A cikk szerint több mint hetvenezer közszolga jelezte végtörlesztési igényét, ez piaci árfolyamon 635 milliárd forintos devizahitel-tömeget jelentene. (A bankoknál a lépés 190 milliárd forintos veszteséget okozna, a kormány és a Bankszövetség között létrejött megállapodás szerint a veszteség harmada a költségvetést terhelné, ami 55 milliárd forintot jelent.)

"A kölcsönnyújtás csak a költségvetési intézmények rendelkezésére álló saját forrásaiból tűnik jogilag és pénzügyileg megvalósíthatónak, illetve a kamattámogatás a bankok közreműködése nélkül szintén nem jelent valódi segítséget" - áll a cikkben idézett dokumentumban. A cikk szerint azonban nincs elég fedezet a végtörlesztések finanszírozására, ezért a tervezet alternatív megoldást javasol a devizahitellel rendelkező közszolgák megsegítésére.

Eszerint vissza nem térítendő támogatást és gyerekszámtól függő kamatkedvezményt kaphatnának a közszolgák. Az érintett, gyermekes adósok kölcsönt kaphatnak az őket foglalkoztató intézménytől, az összeget pedig kamatmentesen fizethetnék vissza. A határozattervezet emellett a bankokat kötelezné arra, hogy a közszolgák árfolyamrögzítésre vonatkozó kérelmét soron kívül bírálják el, az állam pedig nemcsak a piaci és a fixált árfolyam között adódó különbség miatt felhalmozódó összeg tőkerészére eső kamat felét állná, hanem átvállalná a fennmaradó kamat egy részét attól függően, hogy az adósnak hány gyermeke van.

A gyermektelen családok 3 százalékpontos kamattámogatást kapnának, ezenfelül minden gyermek után 1 százalékpont plusz-kamattámogatás járna. A tervezet szerint ez a megoldás öt év alatt mintegy 5 milliárd forintos kiadást jelentene.

A Magyar Nemzet csütörtöki száma arról írt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön egyeztetett Patai Mihállyal, a Magyar Bankszövetség elnökével.