Eléri a kétszázmilliót idén a munkanélküliek száma a világon

Vágólapra másolva!
A következő tíz évben világszerte hatszázmillió munkahelyet kellene létrehozni a társadalmi béke fenntartása érdekében - közölte a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, amelynek legújabb felmérése azt mutatja: a gazdasági válság miatti munkanélküliség különösen a 15 és 24 év közötti korosztályt sújtja.
Vágólapra másolva!

Idén világszerte 200 millióra emelkedik a nyilvántartott munkanélküliek száma, ami 27 milliós növekedés a világméretű gazdasági válságot megelőző időszakhoz képest - közölte a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO). Az ILO felmérése szerint az országok túlnyomó többségében a foglalkoztatottság messze elmarad a 2008-ban elmélyült válság előtti szinttől. A legfejlettebb ipari államok közül csupán Ausztráliában és Németországban sikerült növelni a munkaviszonyban állók arányát a válságot megelőző időszakhoz képest, minden más fejlett országban a globális recesszió előtti szint alatt vagy azon a szinten áll a foglalkoztatottság.

A válság különösen nagy erővel sújtja a 15 és 24 év közötti korosztályt. A regisztrált munkanélküliek száma ebben a korcsoportban az idén várhatóan 74,8 millió lesz, ami 4 milliós növekedés 2007-hez, a válság előtti utolsó teljes évhez viszonyítva. A fiatalkori munkanélküliséget csupán három fejlett ipari országban - Ausztriában, Németországban és Svájcban - sikerült visszaszorítani a 2007-es szint alá.

A szervezet a szerdán kezdődő davosi Világgazdasági Fórumon mutatja be új felmérését, amelyből a Spiegel című német hírmagazin ismertetett részleteket vasárnap megjelent számában. E szerint a munkaügyi szervezetnél azzal számolnak, hogy a következő tíz évben világszerte összesen 600 millió munkahelyet kellene létrehozni a társadalmi béke fenntartása érdekében.